Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH

Aktuelno
Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH danas je u svojstvu osumnjičenog ispitao Milorada Dodika, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH danas je u svojstvu osumnjičenog ispitao Milorada Dodika u prostorijama Tužilaštva BiH, saopćeno je iz te institucije.

Osumnjičeni Dodik je pod istragom u predmetu koji se odnosi na kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj nastavlja istragu u navedenom predmetu.

Podsjećamo, 25. septembra vlasti u entitetu RS održale su neustavni referendum o Danu Republike Srpske koji su oštro kritikovali domaći političari, ali i međunarodna zajednica.

Dan poslije, Tužilaštvo BiH uputilo je Dodiku poziv na saslušanje, a kako je tada saopćeno, sada već suspendovani glavni tužilac Goran Salihović izdao je obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na ovom predmetu.

"Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu bit će osigurani svi potrebni tužilački resursi za efikasan rad na predmetu. Tužilaštvo BiH u narednom periodu postupat će u skladu sa zakonom", stajalo je u saopćenju.

Prema informacijama iz Tužilaštva BiH predmet u vezi s neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH formiran je u Tužilaštvu BiH još početkom mjeseca septembra.

Predsjednik RS-a ranije je govorio kako mu ne pada na pamet da se odazove na poziv za saslušanje u Sarajevu s obzirom na to da se ne osjeća sigurnim u glavnom gradu BiH, pri tome insistirajući na tome da bude saslušan na teritorij RS-a.

Ne propustite