Australska policija zaplijenila kokain vrijedan stotine miliona dolara

Svijet
Australska policija zaplijenila kokain vrijedan stotine miliona dolara
Australska policija je okončala dvoipogodišnju istragu na Božić te je zaplijenila 506 kg kokaina, javlja CNN, što je druga velika zapljena ove godine.

Australska policija je okončala dvoipogodišnju istragu na Božić te je zaplijenila 506 kg kokaina, javlja CNN, što je druga velika zapljena ove godine. Policija je zaplijenila 500 kg kokaina na Božić, a prije toga je od istog kartela zaplijenila 606 kg kokaina vrijednog oko 259 miliona dolara. Radi se o najvećoj zapljeni droge od jednog kartela u historiji.

Istraga kodnog imenom Operation Okesi bila je zajednička operacija Australske federalne policije te policije New South Walesa i australske Granične policije.

Govoreći pored stola punog kokaina, policijski komandant Mark Jenkins je pohvalio sve strane koje su učestvovale u akciji bez obzira što je bio Božić. Policija je saopćila da se radi o lokalnom kartelu, ali sa međunarodnim konekcijama, koji je krijumčario kokain preko Sydneyja pomoću komercijalnih ribarskih čamaca.

Prva zapljena je obavljena u martu 2016. na Tahitiju, kada je kartel pokušao prokrijumčariti 606 kg kokaina u Australiju.

Policija je ranije ovog mjeseca slijedila ribarski čamac iz riblje tržnice u Sydneyju do obale New South Walesa, a u božićnoj noć je jedan čamac stigao s većeg broda i stigao u Parsley Bay u Brooklynu. Policija ga je opkolila, zaplijenila 500 kg kokaina i uhapsila sedam osoba. U naredna četiri dana je uhapšeno još osam osoba. Uhapšeni su stari između 29 i 63 godine.

Ne propustite