Amerikanci pripremaju žestoke sankcije protiv Rusije, Putin odmah obećao odmazdu

Svijet
Amerikanci pripremaju žestoke sankcije protiv Rusije, Putin odmah obećao odmazdu
Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin mogu očekivati stroge sankcije zbog hakerskih napada tokom američkih predsjedničkih izbora, rekao je u srijedu u Rigi američki senator iz redova republikanaca Lindsey Graham.

Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin mogu očekivati stroge sankcije zbog hakerskih napada tokom američkih predsjedničkih izbora, rekao je u srijedu u Rigi američki senator iz redova republikanaca Lindsey Graham, prenose agencije.

Republikanski i demokratski senatori su ranije ovog mjeseca pozvali na osnivanje dvostranačkog odbora koji će istražiti navodne hakerske napade stranih država na SAD, s naglaskom na navodne ruske pokušaje utjecaja na rezultate američkih izbora.

- Pripremaju se dvostranačke sankcije koje će teško pogoditi Rusiju, pogotovo Putina kao pojedinca - najavio je Graham u latvijskoj prijestolnici.

Latvija, Estonija i Litva, članice NATO-a kojima je u vrijeme Sovjetskog saveza upravljala Moskva, zabrinute su zbog ruske aneksije Krima iz 2014., te podrške proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini. Ti potezi su potaknuli zabrinutost baltičkih država da Moskva želi ponovno uspostaviti kontrolu nad cijelom regijom. 

- Vrijeme je da Rusija shvati – što je previše, previše je - dodao je Graham ne pojasnivši šta će biti uključeno u nove sankcije.

Rusija je reagirajući obećala odmazdu protiv Washingtona u slučaju novih privrednih sankcija.

- Iskreno, umorni smo od laži o "ruskim hakerima" koja dolazi u Sjedinjenim Državama sa samog vrha - rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ne propustite