Nikšić: Građanima je "preko glave" pljačke i prodaje nacionalnog blaga

Aktuelno
Nikšić: Građanima je "preko glave" pljačke i prodaje nacionalnog blaga
U Sarajevu je održana novogodišnja konferencija za medije Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

U Sarajevu je održana novogodišnja konferencija za medije Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji održanoj u Centrali ove stranke prisutnima se obratio predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, koji je istakao da je 2016. bila jako teška za bh. građane.

Osim za vlastodršce koji jedini vide blagostanje i reforme", prokomentirao je Nikšić te naveo da građani jedva čekaju da ova godina prođe jer je sa sobom odvela dosta mladih iz BiH i donijela brojne probleme. Nikšić je naveo da je 2016. godina bila godina političkih sukoba i neustavnog referenduma u RS-u.

Ipak, da godina i nije tako crna Nikšić je naveo predavanje aplikacije za EU i dolazak Upitnika u BiH.

Također, Nikšić je dodao da iako EU ispravlja greške prema BiH, navodi da je njihov odnos "ipak tehnokratski". Nikšić je podsjetio na netaktični potez čelnika države kod dogovora o Mehanizmu koordinacije misleći na sastanak u kafani u Konjicu Izetbegovića i Dodika.

On je rekao i da vlasti u BiH trebaju prestati posmatrati šta želi Beograd, već drugi gradovi BiH, te prokomentirao da je ovu godinu obilježilo obmanjivanje javnosti, kompromitirani lokalni izbori. Nikšić se zapitao mogu li u BiH biti organizirani fer i korektni izbori, te podsjetio na slučaj u Stocu i neodržavanje izbora u Mostaru.

Podsjetio je i da je u Srebrenici izabran načelnik koji negira genocid, i to u godini kada je stigla presuda Karadžiću što smatra jednim od ključnih događaja.

Predsjednik SDP-a je podsjetio na najdužu blokadu Parlamenta, na marginaliziranje penzionera i na to da se penzije prvi put isplaćuju iz kredita, kršenje radničkih prava, korupciju itd. U 2017. godini ne očekuje promjene, ali trenutnoj Vladi preporučuje mudrost.

Navodi da SDP naredne godine planira razvijati svoje politike i razvojna rješenja, te da će građanima ponuditi nova lica i rješenja.

"U idućoj godini ćemo kroz našu politiku pokazati građanima da smo prava alternativa ovoj vlasti", rekao je Nikšić te dodao da mladi na listama neće biti samo ikebana za pokazivanje, pa je najavio da će se angažirati i za Republiku Srpsku.

Time žele poručiti da su za sve građane BiH i da će to pokazati kroz nove prijedloge zakona i kroz rješenja.

Nikšić je dodao da je građanima "preko glave" pljačke i prodaje nacionalnog blaga, te da će ponuditi zakon u kojem će svi građani biti jednaki. Nikšić je u razgovoru s novinarima najavio da rade na objedinjavanju stranaka ljevice.

Predsjednik SDP-a je najavio jačanje ljevice, te poželio građanima BiH prosperitetnu BiH.

Ne propustite