'Koljač iz Kačanika' vratio se u rodni grad i dignuo na na noge obavještajne službe

Region
'Koljač iz Kačanika' vratio se u rodni grad i dignuo na na noge obavještajne službe
Talijanski list L'Espresso prije nekoliko dana objavio je da se na Kosovo vratio Lavdrim Muhaxheri, jedan od značajnijih pripadnika Islamske države u Siriji, pri čemu su se pozvali na izvore iz talijanske obavještajne organizacije.

Talijanski list L'Espresso prije nekoliko dana objavio je da se na Kosovo vratio Lavdrim Muhaxheri, jedan od značajnijih pripadnika Islamske države u Siriji, pri čemu su se pozvali na izvore iz talijanske obavještajne organizacije. Ove informacije Talijani su odmah prenijeli tajnim službama u Kosovu, Makedoniji i Albaniji, piše L'Espresso. Smatra se da je Muhaxheri na Kosovo stigao sredinom studenog iz Makedonije.

Lavdrim Muhaxheri je inače zapovjednik terorističke grupe ISIS-a poznate pod nazivom "Balkanska brigada", a poznat je i po planiranom napadu na izraelske reprezentativce u Albaniji, što su obavještajne službe srećom otkrile na vrijeme i osujetile. Napad je spriječio Mossad, čiji su stručnjaci presreli poruke koje su razmjenjivali pripadnici ISIS-a, a u Skadru su uhićene četiri osobe pod sumnjom da su planirale napasti reprezentativce Izraela. Izraelci su trebali nastupiti na stadionu na kojem su ove godine igrali Kosovo i Hrvatska, ali je iz sigurnosnih razloga utakmica premještena u Elbasan, koji je bliže Tirani i u kojem je lakše pružiti zaštitu gostujućoj ekipi.

Muhaxheri je poznat i pod ratnim imenom Abu Abdullah al Kosovo i nadimkom "Koljač iz Kačanika", a posljednjih nekoliko godina bio je aktivan u Siriji i Iraku u raznim terorističkim organizacijama i, prema obavještajnim izvorima, nedavno je planirao seriju napada na Balkanu. Izraelski obavještajni analitičar Ronen Solomon ušao je u trag terorističkoj infrastrukturi koju vjerojatno predvodi Muhaxheri, koji je s Kosova prvi put otišao u Siriju 2012., prije čega je radio za NATO u Afganistanu.

Muhaxheri se u Siriji priključio Jabhat al-Nusri (danas Fateh al-Šam), ogranku Al-Q’aide. Godinu kasnije vratio se na Kosovo, gdje je počeo regrutirati ekstremiste. Poslije je napustio Al Nusru i pridružio se Islamskoj državi, u kojoj je prema izraelskim izvorima, postao komandant albanskih boraca, kojih je u redovima ISIS-a oko stotinu.

Solomon je otkrio da se Muhaxheri u listopadu 2013. pojavio na ISIL-ovim videosnimcima, uključujući i one na kojima se vidi kako se žrtvama odsijecaju glave. Na jednoj snimci govori: “Mi ćemo osvojiti Jeruzalem, Židovi”. Od kolovoza 2014. njegovo je ime na listi Interpola. Muhaxheri je posljednji put u javnosti primijećen prije godinu dana u Mosulu.

Talijanski obavještajci su se Muhaxherija zainteresirali krajem 2015. godine, kada je u operaciji "Van Damme" razbijena ćelija ISIS-a u Bresciji u kojoj su otkriveni dokazi o vezama te grupe i "Koljača iz Kačanika".

Ne propustite