Kina sprema prezentaciju svojih novih moćnih oružja uoči inauguracije Donalda Trumpa

Svijet
Kina sprema prezentaciju svojih novih moćnih oružja uoči inauguracije Donalda Trumpa
Kineska vojska razmjestila je u Pacifiku nosač zrakoplova i predstavila potpuno novi borbeni zrakoplov kako bi, u manje od mjesec dana od ustoličenja novog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je raspirio tenzije s Tajvanom, pokazala svu silu svog vojnog arsenala, piše u ponedjeljak AFP.

Kineska vojska razmjestila je u Pacifiku nosač zrakoplova i predstavila potpuno novi borbeni zrakoplov kako bi, u manje od mjesec dana od ustoličenja novog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je raspirio tenzije s Tajvanom, pokazala svu silu svog vojnog arsenala, piše u ponedjeljak AFP. Kineski državni mediji prvo su javili da će u Pacifik uploviti jedini kineski nosač zrakoplova Liaoning te će potom novi lovac FC-31 obaviti svoj prvi let.

Ta demonstracija sile, ističe AFP, dolazi u trenutku kada se u Pekingu pali alarm zbog dolaska u Bijelu kuću 20. siječnja Donalda Trumpa koji tijekom predsjedničke kampanje nije štedio na uznemirujućim izjavama.
 
Trump je, naime, spektakularno raskinuo s 40-godišnjom američkom politikom nakon što je telefonski razgovarao s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen, iako Kina kritizira svaki službeni kontakt između svojih partnera i dužnosnika Tajvana, otoka kojeg smatra jednom od svojih pokrajina.

Iako je telefonski poziv uslijedio od strane tajvanske predsjednice, Trump je dolio ulje na vatru izjavom o mogućem "približavanju" SAD-a i Tajvana, dok Peking nikada nije isključio mogućnost da silom vrati otok pod svoj suverenitet. Tajvan je, naime, politički razdvojen od Kine od 1949.

U tim okolnostima, pomorski manevri na moru u kojem uz Liaoning sudjeluje još nekoliko ratnih brodova nisu prošli nezapaženo. Nije nezapaženo prošla niti činjenica da taj novi nosač zrakoplova nikada nije uplovio u Pacifik od početka njegova korištenja 2012.

Ne propustite