Čavka: Vlada RS-a nespremna za ravnopravnost u budžetskoj raspodjeli

Bosna i Hercegovina
Čavka: Vlada RS-a nespremna za ravnopravnost u budžetskoj raspodjeli
Zastupnik u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka smatra da je važno ukazati na potrebu osiguranja ravnopravne raspodjele javnih prihoda u tom bh. entitetu. Vlada RS-a je odbila amandmane koalicije "Domovina" i prijedloge Čavke vezane za Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2017. godine.

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka smatra da je važno ukazati na potrebu osiguranja ravnopravne raspodjele javnih prihoda u tom bh. entitetu.
Vlada RS-a je odbila amandmane koalicije "Domovina" i prijedloge Čavke vezane za Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2017. godine.

- Pripremili smo širu listu amandmana. Prvenstveno, problematično je što se Budžet usvaja po hitnom postupku, pa nema prostora za stvaranje novih budžetskih linija. Zbog toga neke stvari nisu mogle biti ni date na razmatranje. Između ostalog, smatram da je Ministarstvo prosvjete i kulture moralo izdvojiti novac za izgradnju Spomenika ubijenoj djeci Prijedora. Nije riječ o velikom iznosu, ali mislim da je veoma važno da Vlada učini tu vrstu civilizacijskog iskoraka. Od toga nećemo odustati i na tome ćemo nastaviti raditi. Također, predložit ćemo da se izdvoje posebna sredstva za podršku i uključivanje visokoobrazovanog kadra povratnika, izbjeglih i raseljenih lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u prosvjeti, smatrajući da je vrijeme da vlasti RS-a ulože u povratak i ostanak obrazovanog kadra - najavio je Čavka u saopćenju za javnost.  

Naš klub koalicije "Domovina", dodao je, zatražio je dodatna sredstava u grantovima za Merhamet i Caritas, te povećanje granta za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata.

- Međutim, na tome se ne smiju završavati zahtjevi povratničke zajednice. Moja ideja je da se u budućnosti osiguraju posebne linije za sufinansiranje projekata unapređenja zdravstvene i socijalne zaštite povratnika u RS-u, razvoja poljoprivrede te puteva i saobraćajnog povezivanja povratničkih zajednica. To su stvari koje ću zagovarati u komunikaciji sa ministarstvima, te tražiti da se tim sitnim promjenama perspektiva nesrpskom stanovništvu učini boljom - zaključio je Čavka.

Najavio je da će, bez obzira na odbijene amadnmane, tražiti od vlasti RS-a da naprave iskorak u zaštiti bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u tom bh. entitetu.

 

Ne propustite