Pobuna na brodu Latić: To što je SDA učinila Bošnjacima generacije neće moći ispraviti za narednih 100 godina!

Aktuelno
Pobuna na brodu Latić: To što je SDA učinila Bošnjacima generacije neće moći ispraviti za narednih 100 godina!
Bakir Izetbegović je nasilnim i vanrednim putem zaposjeo stranački tron SDA; postao je potpredsjednik nakon smjene Edhema Bičakčića od stane OHR-a, a predsjednik nakon smrti Sulejmana Tihića!

Bakir Izetbegović je nasilnim i vanrednim putem zaposjeo stranački tron SDA; postao je potpredsjednik nakon smjene Edhema Bičakčića od stane OHR-a, a predsjednik nakon smrti Sulejmana Tihića!

Čitajući tekst o pljački preduzeća “Borac” iz Travnika pred oči mi je došla poratna slika sjednica GO SDA, pa čak I slika 2. kongresa SDA koji se održavao u Skenderiji, na kojoj je velika većina funkcionera nosila ista ili slično dizajnirana odijela. Nosili su čak i prsluk ispod sakoa, što je bilo prilično demode. Tako su izgledali uniformirani i jednobrazni u svemu.

Pobuna na brodu

Danas isto tako prepoznajem na njima “markiranu” i skupocjenu odjeću koju kupuju od sarajevskih šanera. Znam čak i od kojih.  

Ovoj priči ne treba mudrovanje, jer je pouka vrlo jednostavna. Nijedan radnik “Borca”, koji je nekad šio odijela za SDA-ovu elitu, danas nema posla, a SDA-ova elita danas nosi ukradenu robu koju sarajevski šaneri “nabavljaju” po buticima evropskih metropola.

Ali, ova priča može imati i svoju ideološko-političku poruku koja bi se mogla razumjeti ovako. Dok je Alijine funkcionere oblačio Timur Numić, tadašnji gen-sek SDA, namičući im jeftina odijela, pa i hedije iz “Borca”, Bakirovi obijesni funkcioneri nose najskuplju odjeću ukradenu po evrospkim metropolama!

Zato ima neko gori i od Bakira Izetbegovića koji će teže Bogu đevap dati, vjerovao ga ili ne, za stanje bosanskih muslimana- Bošnjaka. To je inteligencija, odnosno ulema koja mu podilazi ili ga čak i podržava u njegovoj infantilnoj i pogubnoj politici. 

Najbolji primjer takvog odnosa bošnjačke inteligencije prema Izetbegoviću je njegova izjava na jednoj ceremonijalnoj press-konferenciji tokom izborne kampanje, kada je izjavio da je SDA uradila za Bošnjake i Bosnu I Hercegovinu koliko su uradili svi drugi u proteklih 100 godina. Niko od pozvanih nije reagirao na ovaj njegov samohvalisavi nosens, koji se mirne duše mogao demantirati kontraverzijom da sve greške Bakira Izetbegovića Bošnjaci neće moći ispraviti u narednih 100 godina!

E tek sad, kad smo se svi našli u škripcu zbog njegove odvratno infantilne, populističke i nacionalističke politike, imamo potrebu reagirati na to. I to kad već čujemo vlastitim ušima na ulici ili vidimo vlastitim očima u “Borcu”, kad čitamo komentare na društvenim mrežama…, uviđamo koliko ga svijet proklinje ima anatemu prema njemu osobno.

Neki proplamsaji tog ogorčenja iskazani su kroz posljednje izbore, ali to nije ni izbliza slika realnog stanja u kojem su Bošnjaci. Izetbegović to u svojim intervjuima minimizira i priznaje poraz tek toliko da se vladajuća koalicija rasklimala i da u SDA postoji nekoliko pobunjenika, što je, po njemu, normalno stanje u jednoj tako velikoj stranci.

Nesvjestan stvarnog stanja u SDA-u, jer ne vidi ni pobunu ni požar na brodu koji sve dublje tone u mulj, vrlo ležerno i benevolentno odbija bilo kakvu mogućnost provjere, i najavljuje redovni kongres SDA tek 2019. godine. I ova replika iznuđena je od strane četverice parlamentarca Salke Sokolovića, Senada Šepića, Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića, jer oni insistiraju da se na vanrednoj konvenciji SDA svedu računi, kako bi se SDA demokratizirala.  

Vanmaternična oplodnja

Ako bi se osvrnuli na Izetbegovićev politički angažman u SDA-u on se nikako ne može ocijeniti regularnim i legalnim. Čak bi se moglo ustvrditi da je B. Izetbegović plod stranačke “vanmaternične oplodnje” koju su izvršili vrhuška Islamske zajednice i politički lider(i) turske AK Partije.

Jer, kada nije izabran za predsjednika na Petom kongresu SDA, održanom 25. maja 2010. godine , B. Izetbegović se počeo pripremati za završne aktivnosti na preuzimanju vodstva u Stranci na drugi način i drugim metodama.

Pred peti kongres SDA počelo je, kao i u svakoj stranci, lobiranje za reizbor tadašnjeg predsjednika Sulejmana Tihića i njegovog protukandidata B. Izetbegovića koji se čvrsto opredijelio da pošto-poto zauzme čelnu poziciju.

B. Izetbegović je uspio izlobirati 411 od ukupno 744 delegata koji su glasali na Kongresu. 

B. Izetbegović je izjavio za medije da neće ući u novo stranačko rukovodstvo, ali da će, zbog značajne podrške delegata, iz druge pozicije „kontrolirati“ Stranku. To je u prijevodu značilo prijetnju stvaranje frakcija i zbog toga snažnih unutarnjih turbulencija. B. Izetbegović je ostao u narednom periodu dosljedan tom opredjeljenju. Za Sebiju Izetbegović neizbor njenog muža, zbog čega je histerično reagirala pritom vrijeđajući  neke od visokopozicioniranih funkcionera SDA, bila  je prevara.

Ono što je iz današnje perspektive bitno jeste da je sadašnji predsjednik B. Izetbegović biran na konvencijama stranke koje je lakše izlobirati nego na kongresu.

Tako je na  konvenciji SDA, održanoj  2003. godine u domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu, B. Izetbegović je izabran na funkciju potpredsjednika umjesto Edhema Bičakčića. Bičakčić je u vrijeme Alije Izetbegovića slovio kao njegov nasljednik, ali je nasilnim intervencijama Visokog predstavnika uklonjen iz političkog života. 

Kada je došlo vrijeme za održavanje 6. kongresa, unutrašnji odnosi u SDA, opterećeni frakcijskom borbom B. Izetbegovića za čelnu poziciju u stranci, doveli su do toga da se održi konvencija stranke na kojoj su predsjednik Tihić i na njoj inaugurirani zamjenik B. Izetbegović podijelili moć odlučivanja “fifti-fitfi”. To je nonsens i nešto što nije viđeno u dotadašnjoj političkoj praksi postkomunizma. Tihić je bio teško bolestan i nije bio u stanju zaustaviti agresivnu kampanju B. Izetbegovića.

Tek nakon Tihićeve smrti, dakle na Šestom kongresu SDA, koji je, kako tvrde “pobunjenici”, bio izrežiran, B. Izetbegović je izabran za predsjednika  Stranke. 

Ne propustite