Novalić u Tuzli : Treba nam pomoć nižih nivoa vlasti, reforme koriste građanima

Aktuelno
Novalić u Tuzli : Treba nam pomoć nižih nivoa vlasti, reforme koriste građanima
Delegacija Vlade Federacije BiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, prilikom današnje posjete Tuzlanskom kantonu, sastala se sa premijerom TK-a Begom Gutićem i članovima kantonalne vlade.

Delegacija Vlade Federacije BiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, prilikom današnje posjete Tuzlanskom kantonu, sastala se sa premijerom TK-a Begom Gutićem  i članovima kantonalne  vlade. 

Ova posjeta predstavlja početak novog programa u radu Vlade FBiH, a to je odlazak na teren u ključne kantone, kako bi se u interakciji sa nižim nivoima vlasti započeti projekti efikasnije realizirali.  

Premijer FBiH Fadil Novalić , na konferenciji za medije, ocijenio je današnji sastanak  veoma konstruktivnim, dodavši da su  i svi akteri  preduzeli određene obaveze kako bi se određeni problemi riješili.

Osnovni razlog ovog dolaska, po njegovim riječima, je "polovina mandata Federalne vlade", koja je kako kaže, proglašena i realno djelovala kao reformska vlada, prihvatajući reformske mjere i Reformsku agendu.  Napomenuo je da to pokazuju  i  ostvareni rezultati, poput rasta makroekonomskih pokazatelja i broja uposlenih, ali i da je potrebno da se niži nivoi vlasti ugrade u taj rad, u interaktivnom odnosu.

-Mi ćemo revnosno raditi na onome što smo započeli, ali nam treba pomoć nižih nivoa vlasti, javnosti i nevladinih organizacija, poslodavaca, sindikata, jer radi se o reformama koje  koriste građanima -poručio je Novalić.

Tvrdi da je pri određivanju prioriteta odabran Tuzlanski kanton , jer su , kako kaže,  ne tako davno na  području TK-a   bili najveći problemi. 

-Danas  je jako puno problema iza nas, u saradnji ove dvije vlade riješili smo gotovo kompletan blok tuzlanskih preduzeća sa poteškoćama, ostao je još Konjuh i na tome radimo - rekao je federalni premijer.

Dodao je da je na području ovog kantona "konzumirano" najviše sredstava za prvo zapošljavanje,  14 miliona KM, najavivši da će  slijedeće  godine  moći konzumirati novih  30 miliona KM, te dio od 26 miliona KM predviđenih za uvezivanje radnog staža radnicima.

Smatra da je TK je relativno razvijen kanton i kada se gleda  bruto društveni proizvod po glavi stanovnika te tako  na određeni način treba da bude jedan od motora FBiH.  U TK-u, kako je rekao Novalić,  stanuje industrija.

Istakao je manje općine TK-a   koje izrazito "dobro stoje na nivou FBiH",  poput Gračanice, Gradačca, zatim Banovića , Živinica, Kalesije, te kazao  da  Grad Tuzla ima loše pokazatelje, što je, također,  jedan od razloga današnje posjete ovom gradu.

 -Cilj nam je da popravimo stanje u Tuzli i sa gradonačelnikom Tuzle  razgovaramo šta je to što Federalna vlada može uraditi  za Tuzlu. Ponudit ćemo određene prijedloge, učešće kroz darovanje nove industrijske zone, neke nove zakone koji na lokalom nivou otvaraju vrata investitorima -kaže Novalić.

Bez Reformske agende, po njegovim riječima,  ne može se zamisliti stabilizacija socijalnog, ekonomskog i svakog drugog stanja u BiH.

Premijer TK-a Bego Gutić istakao je da su tokom današnje posjete analizirani projekti  koje su  kantonalna i Federalna vlada na području TK realizirale, istaknuvši, pritom, tri ključna projekta.

Prvi projekat odnosi se na  Rudnik soli, u kojem je  zajedno sa JP Elektroprivreda BiH i Vladom FBiH riješeno pitanje duga u visini od dva miliona KM, a koji je opterećavio rad ovog privrednog subjekta, čime su se stvorili uslovi da ova kompanija uđe u proces finansijske konsolidacije.

Po njegovim riječima, druga tema bile su aktivnosti vezano za preuzimanje firme Gredelj- Revom Dobošnica, napomenuvši da je JP Željeznice FBiH  u javnoj prodaji kupilo ovu firmu, kojoj će Gredelj -Revom  pružati svoje usluge, a, također,  razgovarano  je i o novoformiranoj firmi  TTU Energetik.

- Ovih dana je konačno realizirana akvizicija, odnosno preuzimanje TTU-a u stečaju, koji je preuzela   novofomirana kompanija TTU Energetik,  a koju su formirale RMU Banovići i JP Elektroprivreda BiH, i koja je u većinskom vlasništvu Federalne vlade - rekao je Gutić i zahvalio federalnom premijeru na onome što je učinio za tri spomenute kompanije.

Otvorene su teme vezane za odnose Federalne vlade i kantonalnih vlada, ukazano je   na probleme sa kojima se kantoni susreću, a ponovo je otvoreno pitanje o Zakonu o  pripadnosti javnih prihoda, te  ino dugu i zaduživanju, jako važnim za kantone, navodi Gutić.

Premijer Novalić posjetit će danas Rudnik soli Tuzla, kompaniju Intral BH u Tuzli, te Gredelj-Revom u Dobošnici, kao i  Gradsku upravu  Tuzle.

FENA

Ne propustite