Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog ometanja rada pravosuđa

Aktuelno
Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog ometanja rada pravosuđa
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

1. Zornić Harisa, zvanog „Luko“ i „Lutvi“, rođenog 1969. godine u Rožaju, državljanin BiH i Crne Gore

2. Mandal Enisa, rođenog 1983. godine u Skoplju, državljanina BiH

3. Đuderija Murata, zvanog „Đuda“, rođenog 1986. godine u Foči, državljanina BiH

Optuženi se terete da su, zajedno sa Hodžić Šemsudinom, u namjeri da zastraše tužiteljicu u predmetu koji se vodio protiv Harisa Zornića (ranije se zvao Ljutvija Dacić), osmislili plan, nadgledali i opservirali mjesto stanovanja, te realizirali krađu putničkog motornog vozila Škoda Octavia, vlasništvo supruga tužiteljice Tužilaštva BiH, Diane Kajmaković. Nakon nekoliko dana, vozilo su pokušali uništiti gurnuvši ga u provaliju, međutim, vozilo je zaustavilo nisko rastinje i teren, te je pretrpjelo oštećenja.

Navedeno kazneno djelo, realizirano je 2010. godine, kada je Zornić Haris bio u pritvoru, a sa namjerom zastrašivanja postupajuće tužiteljice, radi pokušaja ishodovanja određenih procesnih radnji i izlaska optuženog iz pritvora.

Optuženi se terete da su, korištenjem zastrašivanja, kako bi zastrašivanjem spriječili tužitelja da vrši službenu dužnost u svezi s kaznenim postupkom koji se vodi po Zakonu BiH, oštetili tuđu stvar čime su počinili Zornić Haris i Mandal Enis, kazneno djelo ometanja rada pravosuđa iz članka 241. KZ BiH, a Đuderija Murat kazneno djelo oštećenja tuđe stvari iz članka 293. KZ FBiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(Avaz.ba)

Ne propustite