Nasir Beganović o hapšenju Vesne Švancer: 'Bez saglasnosti Parlamenta poslanik ne može biti lišen slobode!'

Aktuelno
Nasir Beganović o hapšenju Vesne Švancer: 'Bez saglasnosti Parlamenta poslanik ne može biti lišen slobode!'
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i šef Kluba SBB-a Nasir Beganović osvrnuo se za Novi.ba na hapšenje Vesne Švancer, kazavši da bi kao federalni poslanik ona trebala imati i poslanički imunitet.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i šef Kluba SBB-a Nasir Beganović osvrnuo se za Novi.ba na hapšenje Vesne Švancer, kazavši da bi kao federalni poslanik ona trebala imati poslanički imunitet.

"Radi se o sljedećem, sud je ovdje zloupotrijebio svoje pravo, uvažavajući činjenicu da je Vesna Švancer federalni poslanik, te da ima poslanički imunutet. U njenom slučaju Ustavni sud odlučuje, a ne redovni sud. Poslanik u Predstavničkom domu ne može biti lišen slobode niti od jednog organa Federacije bez prethodne saglasnosti Parlamenta, što znači da je za njeno hapšenje bila potrebna saglasnost Parlamenta ili skidanje imuniteta", kazao je Beganović.

Dodao je da je u slučaju Vesne Švancer Parlament trebao zasjedati, te da se tu trebala donijeti odluka o lišenju slobode.

"Jedini izuzetak kada poslanik može biti uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu dužu od pet godina jeste ako je zatečen u vršenju krivičnog djela i ukoliko mu se prethodno skine imunitet, a ovdje se ne radi ni o jednom ni drugom scenariju", naveo je on.

Također se osvrće i na SBB, te ovo djelo smatra napadom na tu stranku:

"Mislim da je ovo namjerno atakovanje na poslanike SBB-a. Njenom advokatu savjetujem da se pokrene disciplinski postupak protiv sudije, jer postoji osnova da je sudija radio protiv zakona, te da je došlo do kršenja istog", dometnuo je Beganović za Novi.ba.

Nasir Beganović rođen je u Zenici 1969. godine, a po struci je diplomirani pravnik.

 

Ne propustite