Evropski sud za ljudska prava odbacio apelaciju Krstana Simića

Bosna i Hercegovina
Evropski sud za ljudska prava odbacio apelaciju Krstana Simića
U odluci u slučaju Krstan Simić protiv Bosne i Hercegovine, Evropski sud za ljudska prava je jednoglasno odlučio da je ta apelacija nedopustiva. Ova odluka je konačna.

U odluci u slučaju Krstan Simić protiv Bosne i Hercegovine, Evropski sud za ljudska prava je jednoglasno odlučio da je ta apelacija nedopustiva. Ova odluka je konačna. Naime, Simić je zbog otpuštanja iz Ustavnog suda BiH podnio apelaciju kod Evropskog suda za ljudska prava.

Slučaj uključuje odstranjivanje gospodina Simića iz ureda Ustavnog suda. Pozivajući se na Član 6 stavka 1 (pravo na pravedno suđenje) i Član 10 (sloboda govora), gospodin Simić navodi da odluka da se isključi je bila nepravedna i da je udaljen iz ureda zbog javne izjave koju su prenijeli mediji u kojoj je kritikovao Ustavni sud. Sud je poručio da je Simić imao priliku da prezentuje svoj slučaj u postupku prije Evropskog suda, u pisanoj i usmenoj formi, kao i priliku da pregleda i komentariše sve relevantne dokumente što se podrazumjeva u pravednom postupku. 

Sud nije mogao prihvatiti njegovu žalbu da nije bilo javnog saslušanja jer tokom slučaja nikad nije zahtjevao da sesije njegovog slučaja budu javne. Dalje, Sud je donio zaključak da je gospodin Simić odstranjen iz ureda jer je nanio štetu autoritetu Ustavnog suda i reputaciji sudija. Razlog za otpuštanje gospodina Simića ogleda se u njegovom ponašanja koje se smatra nedopustivim za sudski ured, posebno jer je pisao pismo predsjedniku SNSD-a koji nije neovistan i nepristasan, a ne zato što je dao izjavu za medije.

Ne propustite