Putin kazao da sankcije protiv Rusije nanose štetu borbi protiv terorizma

Svijet
Putin kazao da sankcije protiv Rusije nanose štetu borbi protiv terorizma
Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da jaz uzrokovan antiruskim sankcijama utiče na saradnju u borbi protiv terorizma, dok je ruski ministar vanjskih poslova nedavno istakao da najnovije američke sankcije “neće proći bez adekvatne reakcije”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da jaz uzrokovan antiruskim sankcijama utiče na saradnju u borbi protiv terorizma, dok je ruski ministar vanjskih poslova nedavno istakao da najnovije američke sankcije “neće proći bez adekvatne reakcije”.

“Sve ove restrikcije u političkim i ekonomskim sferama udaljavaju države i sprečavaju nas da se pridružimo snagama u borbi protiv istog neprijatelja- terorizma”, istakao je ruski predsjednik tokom sastanka sa poslanicima ruske Dume, prenosi Russia Today. 

“Na žalost, situacija nije u potpunosti u našim rukama. Nadamo se da će nedavni tragični događaji, uključujući i napad u Njemačkoj, potaknuti naše partnere da bliže sarađuju sa nama po tom pitanju, što je izuzetno važno za sve nas”, rekao je Putin osvrnuvši se na napad kamionom u Berlinu koji se dogodio u ponedjeljak kada je smrtno stradalo 12 ljudi, a više desetina njih je povrijeđeno.

Zajednička borba protiv terorizma i trgovine drogom između Rusije i NATO-a obustavljena otkako se Krim otcijepio od Ukrajine 2014. godine. Napori da se izgradi koalicija protiv Islamske države (IS, nekadašnji ISIL/ISIS) pretrpjeli su debakl tokom ove jeseni iako je zvanična Moskva razmatrala ponovnog oživljavanja te koalicije sa novom predsjedničkom administracijom u Bijeloj kući.

Međutim, odnosi sa SAD-om nazadovali su tokom ove sedmice kada je Washington najavio niz novih sankcija protiv određenih pojedinaca i kompanija koje su povezane sa ruskom državom, kao i protiv dva trgovačka broda koji su povezani sa Krimom. Naime, iz Ministarstv finansija SAD-a su istakli da im je cilj “održati pritisak na Rusiju čuvajući troškove okupacije Krima visokim, te ometanjem aktivnosti onih koji podržavaju nasilje nestabilnost u Ukrajini”. 

Veliki broj ruskih državnih službenika je saopćio kako će reagirati na ovakve poteze SAD-a.

“Umjesto da se fokusira na koordiniranje napora kako bi se odbranili od izazova našeg doba, uglavnom ekstremizma i terorizma, Bijela kuća i dalje nastavlja tražiti načine kako da nas ‘kazni’ nanoseći nam bol”, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova koje je objavljeno u srijedu.

“Washington je davno trebao naučiti da su takvi napori bez ikakvih izgleda i da su osuđeni na propast, te da nove sankcije neće proći bez odgovora”, piše u saopćenju.

Ne spominjući novoizbranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je novu administraciju da se “odrekne konfrontirajućeg pristupa administracije Baracka Obame”, te su novu administraciju da pređe na “praktične korake kako bi se normalizirali bilateralni odnosi”.

Dok je novoimenovani američki državni tajnik Rex Tillerson još u ulozi izvršnog direktora ExxonMobil kompanije smatrao da se trebaju ukinuti sankcije Rusiji, Evropska unija je u ponedjeljak proširila svoje antiruske sankcije do 31. jula 2017. godine.

Ne propustite