Što treba znati prije braka?

Ljubav
Što treba znati prije braka?
Brak u današnje vrijeme ne znači jednako čvrsti savez kao prije. Institucija braka kroz povijest prolazila je mnoge promjene u društvu pa i u obitelji. Brak kao takav morao se prilagođavati svim tim promjenama.

Brak u današnje vrijeme ne znači jednako čvrsti savez kao prije. Institucija braka kroz povijest prolazila je mnoge promjene u društvu pa i u obitelji. Brak kao takav morao se prilagođavati svim tim promjenama.

Shodno tome danas imamo razne vrste brakova ali i njihovih oblika. Brak u nekim državama moguće je sklopiti između osoba istog spola, negdje je dopušten i s djevojkama niže životne dobi tj djevojčicama. Kod nas se brak još uvijek zadržao na različitom spolu i između punoljetnih osoba. Iznimno maloljetnim.

Promjene koje je brak kao institucija doživio kod nas su ponajviše ekonomske prirode. Te promjene su stigle iz zapadnih država. U prošlosti institucija braka zamišljena je kao poslovni ugovor kojim su roditelji djevojke za određenu svotu novca davali svoju kćer muškarcu koji je obećavao brinuti i skrbiti za nju. Djevojka je morala roditi djecu i brinuti za njih i muža.

Danas brak predstavlja nešto posve drugo, u brak se ulazi pretežito iz romantičnih razloga ali on itekako nosi sa sobom ekonomske i financijske promjene ukoliko ga se prekine.

Prije ulaska u brak trebate znati ove stvari, a to je financijska situacija partnera, što planirate uložiti u braku i koliko koji partner daje ukoliko namjeravate graditi kuću, kupiti stan ili osnovati firmu, obrt itd., koliko ste ozbiljni kao par i namjeravate li imati djecu te jesu li vaše ambicije i interesi na istom ili sličnom nivou.


 
Sve ovo je izrazito bitno prilikom ulaska u brak da se jedan dan ne biste probudili i shvatili da vi i vaš partner potpuno drugačije razmišljate. Ukoliko vi dižete kredit za zajedničku kuću pobrinite se da to bude nakon ulaska u brak, u suprotnom nakon rastave braka kredit će opterećivati samo vas.

Ako vaš partner ne ulaže ništa u vaš posao, a vodite ga zajednički nakon rastave vi posao dijelite na dva dijela.

Iako se neke stvari čine pomalo surovima, danas kada se svaki treći par razvede morate uzeti u obzir i posljedice u slučaju rastave. Iako razgovor o toj temi nije romantičan kao planiranje vjenčanja i započinjanja zajedničkog života, neke stvari je nužno razmotriti prije ulaska u brak.

Ne propustite