Ukinuta presuda Salemu Hatiboviću koji se tereti za paljenje zgrade Predsjedništva BiH

Bosna i Hercegovina
Ukinuta presuda Salemu Hatiboviću koji se tereti za paljenje zgrade Predsjedništva BiH
Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je odbijajuću presudu u „slučaju Salema Hatibovića“, a koji je prvostepenom presudom od 17. marta osuđen na dvije godine zatvora zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti građana i imovine, odnosno sudjelovanja u paljenju zgrade Predsjedništva BiH 7. februara 2014. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je odbijajuću presudu  u „slučaju Salema Hatibovića“, a koji je prvostepenom presudom od 17. marta osuđen na dvije godine zatvora zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti građana i imovine, odnosno sudjelovanja u paljenju zgrade Predsjedništva BiH 7. februara 2014. godine.

To je Feni potvrdio Hatibovićev branitelj, advokat Senad Bilić, navodeći da je teza odbrane - da Sud BiH nije nadležan za vođenje krivičnog postupka u toj pravnoj stvari, odnosno da se radi o stvarno nenadležnom sudu na što je odbrana ukazivala sve vrijeme tokom postupka u ovom predmetu.

- Međutim, prvostepeni sud (Sud BiH) je odbio prigovore odbrane i donio spomenutu presudu. Odlučujući po žalbi Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je tzv. 'odbijajuću presudu', čime je odbilo optužbu zbog toga što se radi o nenadležnom sudu - pojašnjava Bilić, komentirajući upit u vezi sa spomenutom odlukom kojom je prvostepena presuda u tom predmetu praktično ukinuta.

Optužnica u tom predmetu, podignuta u augustu 2015. godine, osim Hatibovića, teretila je i Nihada Trnku, koji je u međuvremenu osuđen na jednu godinu zatvora, a u vezi s paljenjem zgrade bh. Predsjedništva tokom protesta 7. februara 2014. godine.

Ne propustite