Porezna uprava potvrdila neustavnost Kasumovićevog prijedloga

Bosna i Hercegovina
Porezna uprava potvrdila neustavnost Kasumovićevog prijedloga
Nakon što je naš portal upozoravao na neustavnost i besmislenost prijedloga novoimenovanog zeničkog gradonačelnika, Fuada Kasumovića, o pokušaju dodatnih nameta na objekte koji su unajmljeni ili im je svrha diskoteka, kladionica, odnosno Lutrija BiH, itd i nakon što takav prijedlog nije prošao na sjednici Vijeća,u javnost je nekako dospjelo i mišljenje Kantonalne porezne uprave o ovom Kasumovićevom propalom pokušaju nametanja novih financijskih obveza.

Nakon što je naš portal upozoravao na neustavnost i besmislenost prijedloga novoimenovanog zeničkog gradonačelnika, Fuada Kasumovića, o pokušaju dodatnih nameta na objekte koji su unajmljeni ili im je svrha diskoteka, kladionica, odnosno Lutrija BiH,  itd i nakon što takav prijedlog nije prosao na sjednici Vijeća,u javnost je nekako dospjelo i mišljenje Kantonalne porezne uprave o ovom Kasumovićevom propalom pokušaju nametanja novih financijskih obveza. Prenosimo pisanje kolega sa Zenicabloga koji su se bavili ovim problemom.

I dok se očekuje da vijećnici Gradskog vijeća Zenice do Nove godine još jednom “sjednu” i rasprave o nizu značajnih pitanja, u javnosti se i dalje vode polemike oko “oporezivanja” kladionica, odnosno uvođenja posebne više komunalne takse za određene objekte u našem gradu. Kako saznaje Zenicablog, prije prethodne, 2. sjednice GV, gradonačelniku Fuadu Kasumoviću stiglo je Mišljenje Kantonalnog ureda Porezne uprave FBiH o njegovoj namjeri. Ovo Mišljenje nije bilo predočeno na sjednici Gradskog vijeća, a hoće li na narednoj, vidjećemo

Pročitajte šta ljudi iz Porezne uprave FBiH misle o namjeri gradske uprave.

 

"Vezano za predložene iznose obaveza plaćanja Komunalne takse za Lutriju, igre na sreću i sportske kladionice, mišljena smo da će naspram Odredbi člana 5. stav 2. Odluke o komnalnim taksama("Službene novine Grada Zenica" broj 2/15, 4/15), istu vrlo teško biti moguće provesti. Naine, navedenim stavom 2. Odluke o kumunalnim taksama je propisano "Ako obveznik takse-pravno ili fizičko lice posluje u više objekata ili poslovnih jedinica, taksu na firmu plaća za svaki objekat ili poslovnu jedinicu na način da se za svaku narednu poslovnu jedinicu ili objekat iznos osnovne tarife takse na fimu umanjuje za 20%". Imajući u vidu da pojedine kladionice na području Grada Zenica imaju i po tridesetak uplatnih mjesta, prostom računicom se može izračunati da bi ukupan iznos koji bi trebalo platiti jedan takav porezni obveznik, iznosio i po nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka. Također, predloženim izmjenama Odluke, nije predviđena donja granica iznosa komunalne takse umanjena takse za 20%, jer bi, na brojnost uplatnih mjesta, za neka uplatna mjesta iznos takse nakon umanjenja bio neizmjerno nizak, skoro pa i zanemariv", stoji u tački jedan dokumenta Porezne uprave Federacije BiH.

misljenje

Ranije je Novi.ba objavio odluke Ustavnog suda FBiH koje se tiču nametanja taksi ovim obveznicima.

Presude sudova

"Propisana visina u bitno različitim iznosima po navedenom kriteriju vrste djelatnosti je neobjektivna i ne sadrži dovoljno kvalitetnih elemenata koji činili opravdanim različitu naplatu naknade/takse na firmu. Finansijska sposobnost i mogući profit koji predmetni subjekti ostvaruju su mogući element predmeta oporezivanja, u skladu sa postojećom finansijskom regulativom, i podatak koji se precizno utvrđuje za svakog obveznika pojedinačno. U odnosu na obaveze isplate takse na istaknutu firmu ili naziv, ista nije niti može biti relevantan kriterij za propisivanje visine takse. Slijedom navedenih navedenih zaključaka Ustavni sud BiH je našao da su osporenim odlukama povrijeđene odredbe jednakosti pred zakonom iz člana II.2.(1)c) Ustava FBiH", pisalo je u dopisu gradskim vlastima u Zenici.

Kladionice su, nakon ovakvih presuda Ustavnog suda FBiH, pokrenule tužbe za naknadu štete koje su okončane u korist kladionica i bavezom da tu štetu namire. Ustavni sud FBiH je donio već dvije takve odluke. Stoga, u dopisu kladionice Sport Plusa, upozoravali su gradske vlasti da bi izglasavanjem novih nameta bilo, ne samo protivno Ustavu i zakonima, već bi takvi nameti nanijeli veliku štetu u poslovanju kladionica kao privrednih društava koje bi bile primorane da privremeno obustave svoju djelatnost u Zenici. 

Još jedna od kladioničarskih kuća, koja je također reagovala i uputila pismo predsjedavajućoj Gradskog vijeća i gradonačelniku, jeste Premier iz Čitluka koji su isto upozoravali na odluke Ustavnog suda FBiH.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 

Ne propustite