Napuštene škole propadaju u tišini

Bosna i Hercegovina
Napuštene škole propadaju u tišini
Škole koje su zatvorene već duži period ne koriste se u neke druge svrhe, već stoje zaključane i prazne i polako se pretvaraju u prostorije koje više ne izgledaju kao da je tu nekada odjekivao dječji smijeh.

Škole koje su zatvorene već duži period ne koriste se u neke druge svrhe, već stoje zaključane i prazne i polako se pretvaraju u prostorije koje više ne izgledaju kao da je tu nekada odjekivao dječji smijeh. Tako se i u mjesnoj zajednici Stričići, koja je teritorijalno velika i po svemu bi se trebalo misliti da u tom naselju ima mnogo djece, ipak nalaze dvije škole koje su zatvorene. "Škola u Vilusima je devastirana i nije za korištenje, a sa druge strane škola u Lokvarima je u dobrom stanju i najbitnije je da nigdje ne prokišnjava.

Zaista se može koristiti, zbog čega smo podnijeli zahtjev gradu da nam se da na korištenje, pa bismo tu u jednom dijelu smjestili Planinarsko društvo 'Manjača', a u drugom dijelu te škole bismo otvorili zemljoradničku zadrugu", kazao je Zlatko Sladojević, predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice. Dodao je da su oni već od grada tražili da im to obezbijede i da se nada da će uskoro i dobiti potrebnu dozvolu. Darko Račić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Rekavice 2, kazao nam je da se zatvorena osnovna škola koja se nalazi u ovom naselju ne koristi trenutno ni u koje druge svrhe jer se nalazi u lošem stanju. "Trenutno se radi na sakupljanju sredstava da se ova škola renovira, čak je postavljena i kutija u koju ljudi mogu dati dobrovoljne priloge. Odbornik Boran Bosančić je pokrenuo to jer je škola u ruševnom stanju i zaista je zbog toga ruglo ovog naselja", istakao je Račić. Naglasio je da se u sklopu ove škole nalaze i prostorije MZ, s tim da je ta prostorija renovirana. "Kada  bismo školu uspjeli renovirati, mogli bismo u te prostorije smjestiti društveni dom, jer ga nemamo, ili ukoliko je ne uspijemo renovirati, da je srušimo u potpunosti, jer se u blizini nalazi igralište na kojem se djeca svakodnevno igraju i taj prostor oko škole i nije siguran", naglasio je Račić.

U mjesnoj zajednici Bronzani Majdan u kojoj su zatvorene dvije područne osnovne škole u Stratinskoj i Obrovcu mještani ih ne koriste u druge svrhe, jer, kako kažu iz MZ, nema potrebe za tim kada imaju Dom kulture. "Ove škole koristimo samo za izbore, samo tada imamo potrebu za njima, jer se ne bi mogle ni koristiti za nešto drugo zbog stanja u kojem se nalaze", istakao je Dragan Zenić, predsjednik Savjeta MZ Bronzani Majdan. Iz Gradske uprave su nam rekli da zatvorenih škola, prema njihovim podacima, ima malo i obično su prazne i u lošem stanju da bi se mogle koristiti u neke druge svrhe. Još dvije škole zatvorene Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske su nam samo potvrdili da su još dvije područne škole prestale sa radom, te da oni nemaju podatke da li se škole koje su već zatvorene koriste u neke druge svrhe. "U pitanju su područno odjeljenje Konotari u Osnovnoj školi 'Petar Kočić' Kola, kao i područno odjeljenje Šumnjaci u Osnovnoj školi 'Vojislav Ilić' u Krupi na Vrbasu, a učenici područnog odjeljenja Šumnjaci nastavu će pohađati u područnom odjeljenju Bočac", istakla je Branka Rogač, portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ne propustite