Alkohol je čudo: Irski turisti nakon pjanske noći završili na iračkom ratištu u borbi protiv ISIS-a [FOTO]

Aktuelno
Alkohol je čudo: Irski turisti nakon pjanske noći završili na iračkom ratištu u borbi protiv ISIS-a [FOTO]
Irski turista je na svom blogu napisao da je sa svojim najboljim drugom, nakon što su popili veliku količinu viskija, završio na prvoj liniji fronta samo 300 metara od tabora Daeša (ISIS, op.prev.).

Irski turista je na svom blogu napisao da je sa svojim najboljim drugom, nakon što su popili veliku količinu viskija, završio na prvoj liniji fronta samo 300 metara od tabora Daeša (ISIS, op.prev.).

William Meara i Craig Reynolds, irski tandem turista-blogera koji žele unovčiti svoja putovanja na internetu, proveli su zadnja dva mjeseca putujući širom Bliskog istoka, a 10. decembra zaputili su se Sulaymaniyah, grad u iračkom kurdistanu koji ima više od dva miliona stanovnika. Njih dvojica su pozvani na piće od čovjeka za kojeg su kasnije saznali da je povezan sa kurdskim vojnim snagama Peshmerge. Prema riječima ove dvojice turista, taj čovjek ih je nakon nekoliko sati dugog opijanja pozvao da došu na liniju fronta koja Peshermerge razdvaja od zakletog neprijatelja Daeša. Ubrzo su se Reynolds i Meara, na njima neobjašnjiv način, našli u uniformama Peshmergi vozeći se u kamionu koji se zaputio ka ‘ničijoj zemlji’ između kurdskog i ISIS-ovog tabora.

Navodno, tamo su se sastali sa generalom Peshmergi i nekoliko volontera iz Francuske i Kanade. Irski turisti su zatim obišli područje zahvaćeno sukobima na kojem se nalaze uništena sela i ostaci borbi sve do ruba teritorije koja se nalazi pod kontrolom Peshmergi. Meara je na svom blogu napisao:“Bili smo ovdje. U najvećem jeku. Samo 300 metara ispred nas nalazio se ISIS, vijorile su se zastave, ali je vladala tišina i bili su dobro ukopani. Noću su izvodili svoje napada pod okriljem mraka. Samo u zadnjih mjesec dana čak tri vojnika su ubijena na ovoj stražarnici od ISIS-ovih snajperista, a zadnji je ubijen prošle sedmice. Sada smo mi stajali upravo u bunkeru gdje su oni ubijeni”.

Nedugo nakon toga, Irci su se pozdravili sa svojim novim kurdskim prijateljima i zaželjeli im svu sreću da pobijede Daeš, dok su na svom blogu pisali o svojoj visokorizičnoj posjeti postavivši slike na kojima su pozirali s vojnicima, vrećama pijeska i teškim mitraljezima.

Njihovi podvizi izazvali su u javnosti mješavanu radoznalosti i nevjerice, britanski Sun je o njima napisao članak pod nazivom “Momci na turneji”. Humoristički portal Totalfratmove.com je saopštio da blog ovih momaka, zbog njihovih akcija, s punim pravom nosi naziv Readyforwar (spremni za put).

“Ako sam, recimo, bacao flaše sa gomilom Kurda u prokletom Iraku, jedan od njih bi me upitao: “Želiš li raznijeti nekoliko ISIS-ovaca sutra ujutro?” Ja bih odmah kazao:“Naravno! Gdje je minobacač??? J**o ISIS!!!”, objavio je ovaj humoristički portal u četvrtak.

Međutim, mnogi njihovu avanturu nisu doživili kao zabavu, uključujući i Dr. Toma Clonana, stručnjaka za sigurnost iz Irish Timesa.

“Bio bih jako nervozan kada bih pozirao sa oružjem u okruženju gdje se vode borbe”, kazao je Clonan 13. decembra.

“To je naprosto naivno, ne bi to trebali raditi”, kazao je on.

Stotine plaćenika sa zapada pridružilo se Peshmergama i drugim kurdskim vojnim jedinicama u borbi protiv Daeša. Kurdska vlada zvanično ne priznaje strance borce među svojim redovima, ali vojna pomoć od profesionalaca sa svih strana svijeta se obično prihvata.

Meara je imao samo riječi hvale o duhu i karakteru Kurda.

“Kurdski narod je jedan od najboljih naroda koje sam upoznao na putovanjima unatoč direktnim opasnostima, oni nas zabavljaju, smiju se i dočekuju nas širom raširenih ruku. U zadnje vrijeme prolaze kroz teške historijske trenutke i unatoč svemu, uvijek će vas dočekati sa osmijehom koje bi zagrijalo i sunce”, napisao je on.

 

irci1

irci2

                    Vojnik Peshmergi im objašanjava životnu svakodnevnicu na liniji

irci3

                                                Jedan od brojnih kampova za izbjeglice pored kojih su prošli

irci4

                                      ISIS-ovo uportište u daljini okruženo drvećem i ‘ničija zemlja’ u sredini

irci5

                                                                            Nervozan dolazak na liniju

irci7

                        ISIS-ove zastave još se još uvijek mogu vidjeti na nedavno oslobođenom području

irci8

                                                                                 Stražarnica u daljini

irci9

    William viri preko vreća od pijeska u bunkeru gdje su u zadnja tri mjeseca ubijena tri vojnika Peshmergi od ISIS-ovog snajpera 

irci10

                                                            Trenutak sigurnosti unutar kuće

irci11

 

Ne propustite