"Prvo desert": Marina Dostica pravi slatka umjetnička djela

Praktična žena
"Prvo desert": Marina Dostica pravi slatka umjetnička djela
Marina Dostica je učiteljica u Osnovnoj školi "Sveti Franjo" u Tuzli i osim ljubavi prema djeci ima još jednu veliku ljubav, a to je ljubav prema poslastičarstvu. Poslastičarstvo je specifičan zanat.

Marina Dostica je učiteljica u Osnovnoj školi "Sveti Franjo" u Tuzli i osim ljubavi prema djeci ima još jednu veliku ljubav, a to je ljubav prema poslastičarstvu. Poslastičarstvo je specifičan zanat. Zahtjeva kreativnost, sposobnost organizacije, mnogo odricanja. Stoga je sasvim sigurno da Marinin uspjeh nije slučajan. Šarm i čarolija "Prvo desert" poslastica ogleda se u predivnim sitnicama koje ih krase. O počecima pravljena slatkih umjetničkih djela , velikom broju kupaca, poslovnim ponudama, i još mnogim zanimljivim informacijama pročitajte u intervjuu.. 

1. Kada ste počeli praviti poslastice i kako ste došli na tu ideju? U čemu pronalazite inspiraciju?

Slastičarstvo je, prvenstveno, moj hobi i ravnoteža dinamičnom poslu učiteljice gdje iskazujem svoju kreativnost i prikupljam novu energiju.
Inspiracije ne nedostaje.
Priroda, umjetnost, moda, film, svakodnevne sitnice... sve to u određenom trenutku inspirira i kreira krajnji izgled slastice.

2. Da li je poslastičarstvo oduvijek bila vaša strast i nešto što ste voljeli raditi? 

Naravno. U potrazi za jedinstvenim i originalnim darom, često sam radila kolače i torte za svoje prijatelje. Ponesena njihovim pozitivnim reakcijama, a kasnije i na njihov nagovor, odlučila sam se više pozabaviti ovim hobijem.

3. Da li poslastice izrađujete kod kuće ili imate i radnju? Na koji način promovišete svoje radove?

Slastice izrađujem u svojoj maloj kuhinji. Sama izrada je, za mene, mnogo više od običnog slaganja namirnica.
To je umjetnost i tako joj pristupam. 
Vodilja je kvalitetan proizvod, a zatim i njegova zanimljiva prezentacija. Trudim se da svaka fotografija ima svoju priču.

4. Ko su vaši najčešći kupci? 

Prvo su to bili moji prijatelji... Putem njihovih preporuka, krug kupaca se svakodnevno širi.

5. Jeste li svoje poslastice ikad prodavali van granica BiH?

Slastice koje izrađujem često putuju diljem Europe.

6. Da li se od ovog posla može pristojno živjeti u našoj državi i je li konkurencija velika? 

Sigurna sam da može. Kao i u svakom drugom poslu, potrebno je uložiti puno truda, ljubavi i vremena, biti inventivan,  kreativan i istrajan.
Bit ću iskrena, o konkurenciji ne razmišljam.
Kad radite s ljubavlju, kad vam se kupci vraćaju, preporučuju vas dalje, kad je kvalitet primarni, nema straha od neuspjeha.

7. Planirate li možda u budućnosti proširiti proizvodnju? 

O budućnosti ne razmišljam. Svakodnevno rastem, prikupljam nova znanja i uživam u stvaranju novih kreacija.. A u šta će sve prerasti ostaje na nama da vidimo.

8. Šta biste za kraj poručili svim našim čitaocima?

U užurbanom tempu svakodnevnice bitno je pronaći mirnu luku, mjesto na kojem ćete se opustiti, istinski uživati i biti nadahnuti za nove izazove...
 

Ne propustite