Stranačka borba za mjesto predsjednika Suda BiH

Bosna i Hercegovina
Stranačka borba za mjesto predsjednika Suda BiH
Ranko Debevec prvorangirani je na listi kandidata za predsjednika Suda BiH. Osvojio je, kako saznaje Žurnal, najviše bodova na intervjuu u VSTV-u, a protekle tri godine ocjenjivan je kao najuspješniji sudija Suda BiH.

Ranko Debevec prvorangirani je na listi kandidata za predsjednika Suda BiH. Osvojio je, kako saznaje Žurnal, najviše bodova na intervjuu u VSTV-u, a protekle tri godine ocjenjivan je kao najuspješniji sudija Suda BiH. Na drugom mjestu je, prema saznanima Žurnala, njegova kolegica Mira Smajlović, dok je trećerangirana kandidatkinja – glavna kantonalna tužiteljica iz Sarajeva Dalida Burzić. Ranko Debevec, tvrde izvori Žurnala, ima podršku većine članova VSTV-a. No, iza Mire Smajlović stoji aktualna predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, kao i rukovodstvo Stranke demokratske akcije koje, posredno ili neposredno, ima utjecaj na bošnjačke članove VSTV-a.

Prava bitka započinje u srijedu 14.12. u 8:30, za kada je zakazana sjednica Podvijeća VSTV-a na kojoj bi trebala biti donesena odluka o izboru predsjednika Suda BiH. Pola sata nakon toga, Podvijeće će svoju odluku, kao i kompetnu listu kandidata, uputiti VSTV-u na konačno odlučivanje.  Scenarija je mnogo. No, dva su najizvjesnija. Ili će Ranko Debevec biti izabran za predsjednika Suda BiH ili će zbog nedostatka kvoruma biti prekinuta sjednica VSTV-a.  A ulog je veliki.

Ko je ko ? 

Ranko Debevec aktualni je sudija Suda BiH. Tri godine zaredom ocijenjen je kao najbolji sudija ove institucije. Ima najmanji procenat ukinutih ili preinačenih presuda,  No, mediji skloni SDA-u Debeveca dovode u vezu sa Fahrudinom Radončićem, jer je on član sudskog vijeća u predmetu koji se vodi protiv lidera SBB-a. Istina je da Debevec nije kritiziran u medijima bliskim Radončiću, ali i to da je posebno hvaljen u medijima koji su na neki način bili umiješani u marketinšku aferu Gibraltar, koja je rezultira oslobađajućom presudom. Sudija Debevec bio je član sudskog vijeća u tom predmetu.

Mira Smajlović također je aktualna sutkinja Suda BiH. O njoj se manje-više nije pisalo. No, prema izvorima Žurnala, upravo je ona kandidat zbog kojeg je i nastao medijski rat i političko prepucavanje. Sutkinja Smajlović kandidat je pravosudne grupacije okupljene oko SDA. Njena kćerka nedavno je zaposlena u BH Pošti (koju kontrolira SDA), dok se druga kćerka obrela u Tužilaštvu BiH. Mira Smajlović favoritkinja je i aktualne predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, a medijsku i političku podršku obezjeđuje joj državni tužilac Dubravko Čampara.

SDA blokira VSTV ? 

S obzirom na to da većinu u VSTV-u kontrolira Milan Tegeltija, koji, prema saznanjima Žurnala, ima i lični i profesionalni sukob sa aktualnom predsjednicom Suda BiH, i koji podržava Ranka Debeveca u namjeri da postane predsjednik Suda, grupacija okupljena oko SDA planira mehanizmom blokade sačuvati uticaj na državno pravosuđe. Naime, Vijeće ministara BiH, kojim predsjedava Denis Zvizdić, nije imenovalo člana VSTV-a iz reda hrvatskog naroda. Tako sada VSTV, umjesto potrebnih 15, ima 14 članova. Kvorum za odlučivanje je 11 članova. S obzirom na to da se predstavnik Suda BiH ( Goran Radević) odnosnoTužilaštva BiH (Jadranka Lokmić Misirača) moraju izuzeti od glasanja, VSTV će na raspolaganju imati 12 članova. U tom slučaju, dovoljno je da se na sutrašnjoj sjednici ne pojave dva člana VSTV-a i izbor za predsjednika Suda BiH će propasti. Kako saznaje Žurnal, na posljednjoj sjednici Glavnog odbora SDA, aktualni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i njegov rođak Denis Zvizdić, lobirali su kod nekoliko svojih stranačkih kolega da utiču na člana VSTV-a Zijada Kadrića. Između ostalog je traženo da Kadrić ili glasa za Miru Smajlović, ili u slučaju da ona ne bude imala potrbnu podršku, napusti sjednicu. Slični prijedlozi, saznaje Žurnal, izneseni su i osobama bliskim članici VSTV-a Almi Džaferović, te Ilijasu Midžiću koji u VSTV-u predstavlja advokate. U igri za napuštanje sjednice su još i Mahmut Švraka (glavi tužilac iz RS-a), te član VSTV-a Goran Nezirević. Ukoliko dvoje, od petero navedenih napusti sjednicu, VSTV neće biti u mogućnosti da donese odluku o izboru predsjednika Suda BiH. VSTV bi se tako našao u potpunoj blokadi,ali bi zato do daljnjeg na čelu Suda BiH ostala Meddžida Kreso, što navedenoj grupaciji itekako odgovara.

Disciplinski postupak za eliminaciju Meddžide Kreso 

No, problem im predstavlja eventualni disciplinski postupak protiv aktualne predsjednice Suda BiH. Naime, Ured disciplinskog tužioca formirao je predmet na osnovu medijskih napisa, ali formalno-pravno disciplinski postupak nije pokrenut. Suštinski, međutim, formiranje predmeta jedan je od preduslova za pokretanje disciplinskog postupka tokom kojeg bi se mogla istražiti pozadina prepiske Meddžide Kreso sa optuženikom u predmetu Radončić – Bakirom Dautbašićem, a koja se odnosi na zapošljavanje pripravnika. Pokretanje postupka i eventualna suspenzija Meddžide Kreso, bio bi odgovor Milana Tegeltije i njemu bliske politike na blokadu rada VSTV-a koju pripremaju kadrovi SDA. Na taj način, blokada SDA bi bila obesmišljena, jer bi VSTV, u slučaju suspenzije Meddžide Kreso,na čelo Suda BiH morao imenovati vršioca dužnosti. No, nastao bi novi problem. SDA bi bila odgovorna za blokadu rada državnih institucija.

Ne propustite