Trgovina, sud i SDA!

Bosna i Hercegovina
Trgovina, sud i SDA!
Višegodišnja predsjednica Suda BiH, Meddžida Kreso na sve (ne)moguće načine, kako se može čuti u krugovima VSTV-a, pokušava sebi obezbijediti još jedan mandat na čelu ove institucije.

Višegodišnja predsjednica Suda BiH, Meddžida Kreso na sve (ne)moguće načine, kako se može čuti u krugovima VSTV-a,  pokušava sebi obezbijediti još jedan mandat na čelu ove institucije. Kada su prvaci SDA složno graknuli, a bilo je nakon prošlosedmične sjednice GO te stranke, kako predsjednik Suda BiH mora biti Bošnjak, nisu pri tome, tako govore izvori portala novi.ba mislili na Izu Tankića, ili Dalidu Burzić koja se, tu i tamo, provlači kao potencijalno rješenje za ovu iznimno bitnu poziciju. Jer, reklo bi se, zašto mijenjati tim koji dobija? Podsjećamo, na ovoj je poziciji vitalna, gotovo, sedamdesetogodišnjakinja za koju vrijedi kako je, tako kažu, sklona svim vrstama manipulacija, podvala i spletki. Riječ je o predsjednici Suda koja je, uglavnom, pri ruci vladajućoj kasti duže od deceniju. Svaki konstruktivni pokušaj da se ukaže na određene manjkavosti i propuste institucije kojom Kreso upravlja i koju vodi dobijaju, zahvaljujući medijskim megafonima koji je dosljedno prate, karakter političkog pritiska, napada i navodnog pokušaja rušenja Suda BiH. Niko ne govori o desetinama propalih presuda, desecima prebjega koji su otišli u susjedne zemlje zahvaljujući propustima Suda kojim upravlja pomenuta predsjednica Kreso.
Crtica koja slijedi, a koju smo preuzeli, pokazuje na što je sve spremna predsjednica Suda BiH na odlasku. Sadržaj razgovora koji slijedi, objavljen je na jednom od portala, u autorskom tekstu Tvrtka Milovića. Nije riječ o sadržaju koji je za roditeljsku pažnju, ali jeste svakako ogledni primjer onoga što je, očigledno, Kreso uvela kao način funkcioniranja jedne tako važne i bitne institucije kakva je Sud BiH.  Razgovor koji predsjednica Suda BiH vodi, kako to stoji, sa tadašnjim hrvatskim kolegom, Mladenom Bajićem, pokazuje mulj ovdašnjeg pravosuđa čiji je Kreso reprezent. Naravno, novi,ba razgovor preuzima bez intervencija, onako kako je i objavljen. Razgovor je, kako se to navodi, a što je Mladen Bajić prepričavao kolegama novinarima u Hrvatskoj, vođen u trenutku dok je Tihomir Purda, hrvatski branitelj koji je uhapšen u BiH, po nalogu nalogu srbijanskih istražnih organa i raspisane interpolove potjernice - ležao u ovdašnjim zatvorima.

Kreso: Zdravo Mladene
Bajić: Dobar dan i Vama.
Kreso: Čuj, haj bolan ovog Purdu, pokrenite istragu, podignite optužnicu, i mi Vam ga odmah damo. Neće biti problema
Bajić: Kakvu prijavu? Kakvu optužnicu?
Kreso: Ma, kakvu bilo, samo da imamo na osnovu čega da ga pošaljemo...
Bajić: Ali nema nikakvih dokaza protiv Purde.
Kreso: Šta ima veze, čim ga izručimo Vi povučete optužnicu zbog nedostatka dokaza.
Bajić: Meddžida draga, protuzakonito je pokretanje istraga i podizanja optužnica bez dokaza. Kad bih to tako pokrenuo sutra bi mi skinuli glavu.
Kreso: Ma, kakvu glavu bi ti skinuli, neće ti niko ništa, svi vole Purdu.
Bajić: Meddžida, Hrvatska je pravna država, barem što se mene tiče, i ovdje se svi zakoni poštuju. Ne mogu vjerovati da to tražiš od mene...

Priznaćete, ovakvu trgovinu ljudskim sudbinama, nemoralne i neetičke ponude, te neprimjerenu komunikaciju koja je postala predmet Bajićevog ismijavanja pred hrvatskim novinarima teško je prikačiti jednoj tako važnoj funkciji kakva je predsjednica Suda BiH. No, kako autor teksta tvrdi, to je bilo upravo tako, te se onda, pod uvjetom da je sve tačno, vrijedi zapitati kakve tek razgovore predsjednica Suda BiH vodi u našoj zemlji, nošena na krilima ovdašnjih političkih mecena. Jer, kako reče Bakir Izetbegović, predsjednik SDA :
„Na poziciju predsjednika Suda BiH mora biti imenovan kandidat iz reda bošnjačkog naroda“

Ne propustite