Tegeltija: Za predsjednika Suda BiH bit će izabran najbolji kandidat

Bosna i Hercegovina
Tegeltija: Za predsjednika Suda BiH bit će izabran najbolji kandidat
Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija izjavio je u utorak u Mostaru kako je duboko uvjeren da će za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine biti izabran najbolji kandidat bez bilo kakvoga utjecaja nekog političara ili političke stranke.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija izjavio je u utorak u Mostaru kako je duboko uvjeren da će za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine biti izabran najbolji kandidat bez bilo kakvoga utjecaja nekog političara ili političke stranke.

Na upit treba li se pri izboru predsjednika Suda BiH paziti na nacionalni balans, Tegeltija je u izjavi za novinare, uoči održavanja godišnje konferenciju o borbi protiv korupcije i jačanju integriteta pravosuđa, kazao kako ne postoji ni jedna obvezujuća zakonska ili ustavna odredba da se pri izboru rukovoditelja pravosudnih institucijja na razini BiH vodi računa o tome da bilo koja nacija mora, može ili ne može biti na čelu Suda BiH.

- Prema tome svi građani su ravnopravni, a naš jedini kriterij će biti da pobjedi kandidat koji bude najbolji na natječaju - naglasio je Tegeltija.  

U svom obraćanju nazočnima na godišnjoj konferenciji, on je ustvrdio kako su borba protiv korupcije i integritet pravosudnoga sustava i njihovih predstavnika – sudaca i tužitelja, teme o kojima treba konstantno razgovarati i definirati mjere za njihovu eventualnu prevenciju.

- Svjedoci ste da je pravosuđe ovih dana izloženo mnogobrojnim kritikama. Naš je zadatak da slušamo te kritike, identificiramo one koje su osnovane i da eliminiramo ponašanja zbog koji smo opravdano kritizirani (...). Jačanjem integriteta pravosuđa, jačanjem nas iznutra, šaljemo poruku da smo dovoljno zreli za našu ulogu u borbi protiv korupcije - kazao je te dodao kako integracijski procesi zahtijevaju mnogobrojne reforme u bh. pravosuđu.

Govoreći o brzini sudskih postupaka, predsjednik VSTV BiH ocijenio je kako to, nažalost, još uvijek predstavlja problem, ali dosta manji u odnosno na proteklo vrijeme.

 - Dužina trajanja sudskih postupaka značajno se smanjila, no to je još uvijek nedovoljno - naglasio je.

Upitan o izboru predsjednika Suda BiH, direktor misije USAID-a u BiH Peter Duffy kazao je kako imenovanje sudaca i tužitelja treba biti urađeno prema zaslugama i kompetenciji, bez ikakvih pritisaka.

 - Nadamo se kako se ovo imenovanje neće uraditi pod političkim utjecajem ili pritiskom – ocijenio je. 

Govoreći o današnjoj konferenciji, Duffy je istaknuo kako je njezina svrha, uz ostalo, odgovoriti na pitanje kako unaprijediti integritet pravosudnoga sektora.

 - Mnogo puta smo do sada rekli kako je borba protiv korupcije prioritet ne samo za građane BiH već i za Vladu SAD-a. (...) Ljudi moraju biti uvjereni da, kada se predmet nađe ispred suca, on mora biti zasnovan na činjenicama i dokazima, a ne na nekim političkim utjecajima – naglasio je.  

Dodao je kako USAID podržava VSTV BiH u naporima da unaprijedi sustav koji će biti više fer i transparentan.

- Podržavamo ih u smislu uspostave sustava koji će osigurati veću transparentnost kod imenovanja i unapređenja sudaca, odnosno da predmeti koji se nađu pred njima budu zasnivani na činjenicama i dokazima te da se izbjegne konflikt interesa – podcrtao je.

 U krajnjem slučaju javnost je ta koja vjeruje ili ne vjeruje sucima, tako da je potrebna uspostava sustava koji će osigurati da sve bude transparentno i povjerenje na visokoj razini, kazao je direktor misije USAID-a u BiH.

- Glede toga pitanja bilo je nekih pomaka naprijed, no želimo vidjeti puno više napretka zbog čega i jesmo danas ovdje – naglasio je.

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić istaknuo je pak kako je korupcija prisutna u svih segmentima bh. društva, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

 Podsjetio je i kako je prošle godine potpisan trilateralni sporazum između njegove agencije, VSTV BiH i USAID-a te da je VSTV BiH sačinio smjernice za izradu plana integriteta u pravosudnom sustavu, kao i smjernice za sukob interesa u pravosudnim institucijama.

Inače, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i u suradnji s Agencijom za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK), organiziralo je danas u Mostaru godišnju konferenciju o borbi protiv korupcije i jačanju integriteta pravosuđa.

Konferencija predstavlja nastavak aktivnosti VSTV-a BiH u oblastima jačanja integriteta pravosuđa i borbe protiv korupcije – aktivnosti koje su posebno najavljene na konferenciji održanoj 28. siječnja na kojoj je predstavljena Dijagnostička analiza integriteta pravosudnoga sektora u BiH i mogućih rizika od nastanka korupcije ili neetičnog ponašanja u pravosuđu – dokument nastao kao rezultat suradnje VSTV-a BiH, APIK-a i USAID-ovog Projekta pravosuđa u BiH.

Pored sudaca i tužitelja iz Bosne i Hercegovine, konferencija je okupila uvažene goste iz drugih sektora, uključujući civilni sektor u Bosni i Hercegovini, te goste iz regije.

Ne propustite