Izvještaj Evropske unije upozorava: 1,750 džihadista se vratilo u Evropu, spremni za napade

Svijet
Izvještaj Evropske unije upozorava: 1,750 džihadista se vratilo u Evropu, spremni za napade
Novi izvještaj Evropske unije upozorava da se trećina, od ukupno pet hiljada evropskih džihadista koji su svojevremeno otišli da se bore u Siriji i Iraku, sada vratila u Evropu kako bi obavljali ‘specifične zadatke’.

Novi izvještaj Evropske unije upozorava da se trećina, od ukupno pet hiljada evropskih džihadista koji su svojevremeno otišli da se bore u Siriji i Iraku, sada vratila u Evropu kako bi obavljali ‘specifične zadatke’. Zato vlasti EU zvone na uzbunu zbog opasnosti predstojećih islamističkih napada na evropskom tlu, prenosi Russia Today.

U izvještaju se navodi da se otprilike trećina, od preko pet hiljada džihadista koji su se pridružili teroristima u Iraku i Siriji, sada vratila u Evropu. Iako dokument ne nudi tačan broj, nagađa se da se u Evropu navodno vratilo blizu 1750 džihadista.

U izvještaju se također navodi da posebnu zabrinutost izaziva “većina onih koji su povučeni nazad, te oni koji poslati da obavljaju specifične misije”.

Neki od džihadista, koji su se vratili u Evropu, bili su osuđivani ili su služili zatvorske kazne, dok su ostali bili slobodni i živjeli normalnim životom. U izvještaju se navodi da džihadisti iz Libije vjerovatno iskoristi svoje rodbinske veze u Evropi kako bi se vratili.

Pozivajući se na izvještaj, AFP piše da je, u međuvremenu, do 2,500 boraca iz Evrope ostalo da se bori na bojnom polju, te dodaje da je između 15 do 20 posto njih već poginulo u borbama. Govoreći na sastanku ministara Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OESS), austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz je upozorio na rastuće terorističke prijetnje u Evropi.

“Teroristička prijetnja u našim zajednicama ne jenjava, već je u porastu”, rekao je Kurz, prenosi TASS.

“Pored vojnih operacija u Siriji i Iraku, moramo se obračunati s teroristima koristeći ideologiju i policiju. Moramo zajedno stati i spriječiti da se mladi ljudi pridružuju njihovoj ideologiji”, istakao je Kurz.

Zabrinutost je izrazio šef britanske obavještajne službe MI6 Alex Younger. On je tokom svog obraćanja javnosti u Londonu upozorio da džihadisti “kuju zavjere kako bi projicirali nasilje protiv Velike Britanije” i njenih saveznika.

U izvještaju Europola koji je objavljen početkom ovog mjeseca, navodi se da teroristi Islamske države (IS, bivši ISIS/ISIL) “okupljaju timove u Siriji” kako bi “počinili terorističke napade”. U ovom dokumentu je upozoreno da bi počinioci napada mogli koristiti iste taktike koje su koristili u Iraku i Siriji- posezanjem za otmicama i auto-bombama.

Šef njemačkog Saveznog ureda za zaštitu ustava (BfV) Hans-Georg Maassen je 30. oktobra kazao da vojni uspjesi protiv terorista u pojedinim ratnim zonama mogu dovesti do terorističkih napada evropskom tlu.

Reagirajući na vojne operacije protiv Islamske države u Mosulu, Maassen je upozorio:“To je dobro. No, to može dovesti do toga da takva situacija upozori IS-ove pristalice u Evropi, čime bi moglo doći do nasilnih napada”.

Evropa, posebno Njemačka, Francuska i Belgija su u protekloj godini pogođene s nekoliko terorističkih napada. Počinitelji su se, u nekoliko slučajeva, ili zavjetovali na vjersnost IS-u ili su napade izveli u skladu sa direktivama ove organizacije, uključujući i putem društvenih medija.

Ne propustite