Banja Luka: Otvoreno Predstavništvo Francuskog instituta u BiH

Bosna i Hercegovina
Banja Luka: Otvoreno Predstavništvo Francuskog instituta u BiH
U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) RS-a u Banjoj Luci danas je otvoreno Predstavništvo Francuskog instituta u BiH. Predstavništvo su svečano otvorili gradonačelnik Igor Radojičić, ambasadorica Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi i direktorica NUBRS Ljilja Petrović- Zečić. Radojičić je istakao da put saradnje u kulturi uvijek otvara i druge mogućnosti saradnje i boljeg upoznavanja. Naveo je da će otvaranjem Predstavništva Francuskog instituta, Banja Luka postati dio svjetske mreže od 130 instituta i 920 francuskih alijansi. - Nakon njemačke čitaonice „Tomas Man“, Ruskog kulturnog centra i Američkog kutka, Banjalučani će sada imati priliku da prošire svoja znanja o francuskoj kulturi. Naročito me raduje mogućnost unapređenja saradnje francuskih visokoškolskih ustanova i Univerziteta u Banjoj Luci – naglasio je Radojičić. Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi kazala je da priča o francuskom jeziku u Banjoj Luci traje dugo i podsjetila da se Francuski institut ranije nalazio u jednoj manjoj kući u Banjoj Luci, a da je sada preseljen u NUBRS, gdje dolazi veliki broj ljudi.

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) RS-a u Banjoj Luci danas je otvoreno Predstavništvo Francuskog instituta u BiH.
Predstavništvo su svečano otvorili gradonačelnik Igor Radojičić, ambasadorica Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi i direktorica NUBRS Ljilja Petrović- Zečić.

Radojičić je istakao da put saradnje u kulturi uvijek otvara i druge mogućnosti saradnje i boljeg  upoznavanja.

Naveo je da će otvaranjem Predstavništva Francuskog instituta, Banja Luka postati dio svjetske mreže od 130 instituta i 920 francuskih alijansi.

- Nakon njemačke čitaonice „Tomas Man“, Ruskog kulturnog centra i Američkog kutka, Banjalučani će sada imati priliku da prošire svoja znanja o francuskoj kulturi. Naročito me raduje mogućnost unapređenja saradnje  francuskih visokoškolskih ustanova i Univerziteta u Banjoj Luci – naglasio je Radojičić.

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi kazala je da priča o francuskom jeziku u Banjoj Luci traje dugo i podsjetila da se Francuski institut ranije nalazio u jednoj manjoj kući u Banjoj Luci, a da je sada preseljen u NUBRS, gdje dolazi veliki broj ljudi.

- Biblioteka je jedno od središta društvenog života, mjesto susreta i druženja ljudi, i zboga toga smo danas ovdje. Između ostalog, ovdje će ostati francuska čitaonica, a omogućićemo i mladim ljudima, koji žele da studiraju u Francuskoj, da se o tome ovdje raspitaju i dobiju potrebne informacije. Također, u ovom prostoru bit će održavane radionice kao i kursevi francuskog jezika - rekla je Bodonyi.   

 

Ne propustite