Dok Federacija gori, Izetbegović "kladioničarski lobi" češlja

Aktuelno
Dok Federacija gori, Izetbegović "kladioničarski lobi" češlja
U sve izvijesniji bankrot Federacije BiH uvjerio nas je jučerašnji, neuspjeli pokušaj zaduženja novom emisijom trezorskih zapisa. Zbog izostatka tranše MMF-a, planirano je dodatno zaduženje od oko 200 miliona KM upravo putem emisija trezorskih zapisa i obveznica, a Vlada FBiH pokušala je prodati 30 miliona KM trezorskih zapisa putem Sarajevske berze.

U sve izvijesniji bankrot Federacije BiH uvjerio nas je jučerašnji, neuspjeli pokušaj zaduženja novom emisijom trezorskih zapisa. Zbog izostatka tranše MMF-a,  planirano je dodatno zaduženje od oko 200 miliona KM upravo putem emisija trezorskih zapisa i obveznica, a Vlada FBiH pokušala je prodati 30 miliona KM trezorskih zapisa putem Sarajevske berze. 

Od tih nauma ostvareno je, odnosno prodato samo pet miliona KM, a dosadašnji kupci federalnih trezorskih zapisa i obveznica - domaće komercijalne banke - ignorisale su pokušaj daljnjeg zaduživanja i time poslali poruku o tome šta misle o radu Vlade.

Iako je nesposobna Vlada izgubila povjerenje svih potencijalnih kreditora, što u opasnost dovodi penzioni i zdravstveni sistem, te boračka i socijalna davanja koja ne mogu funkcionirati bez stabilnog i održivog budžeta FBiH, lider SDA Bakir Izetbegović zanemario je sve te probleme u kojima se nalazi Federacija BiH, kazavši da domaći analitičari i predstavnici međunarodne zajednice hvale posao premijera Novalića. 

"Najbitniji su ipak rezultati Novalićevog rada, a oni su mjerljivi i ulijevaju optimizam", kazao je Izetbegović za svoj stranački bilten STAV.

I pored evidentnog rasula predvođenog nesposobnom koalicijom SDA-HDZ-SBB, koje se u Federaciji BiH, uz ostalo, ogleda i u blokadama rada Parlamenta FBiH, Izetbegović svu svoju intelektualnu učmalost napreže da dokaže da je za sve kriv "kladioničarski lobi".

"Paraliza je izazvana nevjerovatnim utjecajem kladioničarskog lobija, koji očigledno raspolaže velikim sredstvima. Cilj je odgoditi donošenje mjera kojim će se oporezovati rad kladionica, vratiti zakon u redovnu proceduru i sl. Svaki mjesec odgode donošenja zakona donosi štetu državi od par desetina miliona KM, odnosno korist vlasnicima kladionica i onima koji ih vješto pokrivaju u istom tom iznosu“, kazao je Izetbegović.

Unatoč svim problemima u kojima pliva Federacija BiH, od kojih se nezaposlenost izdvaja kao najzlokobniji, Izetbegović problematizuje "sektor" koji zapošljava 5.500 radnika, nastojeći da ih ostavi bez posla. Čak ni oporezivanje rada kladionica o kojem Izetbegović govori  ne bi se primjenjivalo po istim matricama, što bi itekako prepustilo domaće tržište stranim lobijima.

Zasjedanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održat će se danas, a delegati će se, uz ostalo, izjašnjavati o tome da li će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću razmatrati po hitnom postupku.

Kako je juče izjavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, lider HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je da će delegati iz njegove stranke podržati hitan postupak donošenja ovog zakona.

 

Ne propustite