Iz MUP-a KS za Novi.ba potvrdili: Nabavka radara od preko dva miliona KM propala zbog žalbe BS Telecom Solutionsa

Aktuelno
Iz MUP-a KS za Novi.ba potvrdili: Nabavka radara od preko dva miliona KM propala zbog žalbe BS Telecom Solutionsa
Uistinu, kratko je kolektivno pamćenje ovdašnjih naroda, a to pokazuje činjenica da se malo ko više osvrće na strašnu nesreću kada je Sanjin Sefić sredinom oktobra svojim automobilom usmrtio dvije mlade studentice Editu Malkoč i Selmu Agić u sarajevskom naselju Marijin Dvor.

Uistinu, kratko je kolektivno pamćenje ovdašnjih naroda, a to pokazuje činjenica da se malo ko više osvrće na strašnu nesreću kada je Sanjin Sefić sredinom oktobra svojim automobilom usmrtio dvije mlade studentice Editu Malkoč i Selmu Agić u sarajevskom naselju Marijin Dvor. Odmah nakon ovog stravičnog događaja, čitava javnost je zahtijevala da nadležni organi hitno poduzmu sve potrebne mjere kako bi se sankcionisali nesavjesni vozači koji godinama divljaju na ulicama glavnog grada BiH.

Jedna od konkretnih mjera, o kojoj se tada govorilo, je bila nabavka 24 radara za mjerenje brzine koji su trebali biti postavljeni na nekoliko lokacija širom Kantona Sarajevo čime bi se smanjio rizik od saobraćajnih nezgoda. Novi.ba je tada podsjetio da je sumnjiva nabavka radara neuspješno okončana jer su se pojedine firme žalile na tenderu. Čak je i premijer KS-a Elmedin Konaković je svojevremeno priznao da je njihova nabavka dva puta obustavljena zbog žalbi na tenderu.

"(...) Na raskrsnice u KS-u smo namjeravali postaviti 24 nova radara, ali to još uvijek nije realizirano, jer su nam zbog žalbe drugih kompanija dva puta odbijeni projekti", istakao je Konaković.

Devet lokacija

Nakon što smo od MUP-a Kantona Sarajevo uporno pokušavali saznati sve detalje o javnoj nabavci spomenutih radara, iz ove institucije su se konačno oglasili. U svom dopisu upućenom našem portalu podsjećaju da se postupkom javne nabavke "Proširenje  stacionarnog radarskog sistema i sistema video-nadzora na području KS-a" vrši proširenje postojećeg sistema koji se koristi još od 2007. godine, a u koji su uložena znatna materijalna sredstva, resursi i infrastruktura tokom proteklih godina.

"Sistem se već duže vremena nadograđuje i proširuje u skladu sa potrebama i raspoloživim finansijskim sredstvima u budžetu za ove namjene, a sve radi unapređenja stanja bezbjednosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo", piše u dopisu.
Sistem radara i video nadzora, napominju u MUP-u KS-a, postavljen je na devet lokacija koje pokrivaju raskrsnice od interesa i pojedine putne prilaze u pravcu grada, a u planu je da se ovaj sistem proširi na 17 dodatnih lokacija.

"Ukupna procijenjena vrijednost predmetne nabavke, uključujući i video-nadzor raskrsnica, iznosi 2.394.000 KM bez PDV-a. U prvoj fazi postupka (predkvalifikacija) ograničenog međunarodnog postupka, tendersku dokumentaciju za aktivno učešće u tenderskoj proceduri su preuzela četiri privredna subjekta", pojašnjava se u dopisu MUP-a KS-a.

Žalba usvojena u cjelosti

Iz sarajevskog MUP-a naglašavaju da je postupak nabavke radara trenutno poništen od postupajućeg nadležnog organa zbog žalbe firme BS Telecom Solutionsa d.o.o. iz Sarajeva na predkvalifikacionu dokumentaciju i to zbog nedostatka u tehničkoj specifikaciji tenderske dokumentacije. To znači, pojašnjavaju iz MUP-a KS-a, da će se potupak ponovo nastaviti odmah nakon što budu ispoštovane sve formalno-pravne pretpostavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, budući da se postupak provodi na osnovu Zaključka Vlade KS-a koji predstavlja osnov za donošenje nove odluke o pokretanju postupka.

U Odluci MUP-a Kantona Sarajevo o poništenju postupka javne nabavke koja datira iz 11. jula ove godine se navodi da je Komisija za provođenje tenderske procedure - imenovana od kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Vedrana Mulabdića - 22. juna dala preporuku da se tender poništi. Također se navodi da će se raspisati ponovni postupak nabavke čim se čim se okonča rok za žalbu.

"Komisija je, postupajući po naloženim uputama iz rješenja Ureda, broj JN2-01.07-292-5/16, od 22.06.2016. godine, u vezi sa žalbom na predkvalifikacionu dokumentaciju, koju je putem ugovornog organa, dana 31.05.2016. godine uputi ponuđač "BS Telecom Solutions d.o.o. Sarajevo", kojim je žalba navedenog ponuđača usvojena u cjelosti, odnosno poništena predkvalifikaciona dokumentacija iz I faze - ograničenog međunarodnog postupka, broj 01-103/16, od 18.05.2016. godine, zajedno sa obavještenjem o nabavci, broj 1364-2-1-22-3-29/16 od 3.03.2016. godine, dala preporuku da se postupak javne nabavke poništi, u skladu sa članom 69. stav (1) tačka b, i stav (3) Zakona", navodi se u obrazloženju Odluke.

Iako su smo u nekoliko navrata kontaktirali BS Telecom Solutions kako bi došli do novih detalja, iz ove firme nam je rečeno da je portparolka trenutno odsutna, te da će se se naknadno oglasiti.  

edo-1

edo-2

edo-3

Ne propustite