Italija: Renzi najavio da će večeras odstupiti s funkcije premijera

Svijet
Italija: Renzi najavio da će večeras odstupiti s funkcije premijera
Premijer Italije Matteo Renzi izjavio je da će večeras podnijeti ostavku, nakon što je italijanski parlament usvojio budžet za 2017. godinu, prenosi Anadolu Agency (AA). Renzi je jutros započeo svoj posljednji sastanak u svom uredu, a nakon što je usvojen budžet za narednu godinu, italijanski premijer je na Twitteru napisao da planira podnijeti ostavku večeras u 19 sati.

Premijer Italije Matteo Renzi izjavio je da će večeras podnijeti ostavku, nakon što je italijanski parlament usvojio budžet za 2017. godinu, prenosi Anadolu Agency (AA).
Renzi je jutros započeo svoj posljednji sastanak u svom uredu, a nakon što je usvojen budžet za narednu godinu, italijanski premijer je na Twitteru napisao da planira podnijeti ostavku večeras u 19 sati.
 
On je ponudio ostavku u nedjelju nakon ponoći kada su objavljeni rezultati referenduma koji je predložio ustavne izmjene. Italijani su izmjene za koje se zalagao Renzi odbacili sa 60 posto glasova "protiv".
 
Predsjednik Italije Sergio Mattarella prihvatio je ostavku premijera, ali je "zamrznuo" dok ne bude usvojen budžet za 2017. godinu o kojem danas raspravljao Senat.
 
Već ovog vikenda Matarella počinje pregovore o novom mandataru koji će voditi vladu do prijevremenih izbora. 
 
Renzi je na mjesto premijera došao 22. februara 2014. godine.
 
Kada je preuzeo tu funkciju u 39. godini, postao je najmlađi premijer Italije, 52 dana mlađi od Benita Mussolinija, koji je preuzeo dužnost premijera 1922. godine.

Ne propustite