Ministarstvo pravde BiH demantuje tvrdnje da nije predata sva dokumentacija za Sefićevo izručenje

Aktuelno
Ministarstvo pravde BiH demantuje tvrdnje da nije predata sva dokumentacija za Sefićevo izručenje
Pojedini mediji danas su prenijeli tvrdnje Dejana Koprića, advokata Sanjina Sefića koji je svojim vozilom u oktobru usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, da vlasti u BiH nisu dostavile svu potrebnu dokumentaciju u molbi za Sefićevo izručenje iz Srbije u BiH.

Pojedini mediji danas su prenijeli tvrdnje Dejana Koprića, advokata Sanjina Sefića koji je svojim vozilom u oktobru usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, da vlasti u BiH nisu dostavile svu potrebnu dokumentaciju u molbi za Sefićevo izručenje iz Srbije u BiH. Naime, Koprić je izjavio da bh. vlasti nisu prikupile svu potrebnu dokumentaciju od nadležnih instituija u Srbiji kako bi se postupak izručenja proveo.

Međutim, u nadležnim institucijama, koje smo kontaktirali, ne raspolažu takvim ili sličnim informacijama. Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su samo ukratko kazali da oni nemaju ništa s postupkom izručenja, te da samo vode slučaj protiv Sefića, dok su iz Kantonalnog suda u Sarajevu kazali da sudinica, koja postupa u ovom predmetu, također nema takvih saznanja.

Portparolka Ministarstva pravde BiH Marina Bakić za Novi.ba čvrsto demantuje Koprićeve tvrdnje, te podsjeća da su Ministarstvu pravde Srbije dostavili svu neophodnu dokumentaciju za Sefićevo izručenje.

"Ministarstvo pravde BiH je, u najkraćem mogućem roku, pribavilo svu neophodnu ekstradicionu dokumentaciju i uputilo molbu za izručenje. Nadležni sud u Republici Srbiji ne bi mogao odlučivati u prvom stepenu da nije bilo potrebne dokumentacije, a u prvom stepenu Sud je odlučio u korist podnosioca molbe za izručenje", pojasnila je Bakić.

Ne propustite