Petogodišnjem dječaku odobrena operacija promjene pola

Zanimljivosti
Petogodišnjem dječaku odobrena operacija promjene pola
Petogodišnji dječak iz Australije rođen genetski kao muško će rasti kao sterilisana djevojčica nakon što je sud odobrio hirurški zahvat.

Petogodišnji dječak iz Australije rođen genetski kao muško će rasti kao sterilisana djevojčica nakon što je sud odobrio hirurški zahvat.

Dijete, poznato samo kao Karla, se identifikuje kao djevojčica, ali nema ženske reproduktivne organe, pokazuju dokumenti porodičnog suda. Sud je odobrio zahtjev Karlinih roditelja da hirurski ukloni muške genitalije, piše BBC.

Ljudi s kombinovanim karakteristikama oba pola se nazivaju interseks osobama.

Kada je Karla navršila pet godina, njeni roditelji su željeli da budu načisto da li im je potrebna dozvola suda za kompleksnu i nepovratnu operaciju. Porodični sud je utvrdio da je Karla rođena s naznakama ženskih genitalija i da je pokazala “tipično žensko ponašanja” koje je uključivalo i to da nije nikada željela da joj se obraćaju kao dječaku i da je više voljela “igračke, odjeću i aktivnosti za djevojčice”.

Medicinski eksperti su svjedočili da će operacija odagnati rizik da se kod Karle razviju tumori i da nije sigurno da će u budućnosti moći da ima djecu. Operacija bi trebalo da bude obavljena prije puberteta, naveli su.

Sud je utvrdio da roditeljima nije potrebna dozvola da bi organizovali operaciju. Odluka je donijeta u januaru, ali je tek sada postala dostupna javnosti, tvrde australijski mediji.

- Smatram da je predloženi medicinski tretman terapeutski kao početak neophodnog tretiranja genetskog poremećaja koji, ukoliko ne bude tretiran, može ugroziti psihičko i emotivno zdravlje djeteta - rekao je Colin Forrest, sudija na porodičnom sudu.

Neki smatraju da bi trebalo preispitati etičnost nepovratnih hirurških zahvata zbog kompleksnosti pitanja rodnog identiteta. Jedan od aktivista koji se bavi interseksualnim osobama, Morgan Carpenter, smatra da bi takva djeca, kada porastu sama trebalo da odluče o svom rodnom identitetu.

Ne propustite