Najhladnija zima u posljednjih 15 godina: Bit će i do minus 39 stepeni!

Region
Najhladnija zima u posljednjih 15 godina: Bit će i do minus 39 stepeni!
Ova zima bit će najhladnija u posljednjih 15 godina.

Ova zima bit će najhladnija u posljednjih 15 godina.

Stižu nam ledene struje koje će donijeti debeli minus i snježne nanose veće od metra, tvrdi meteorolog Muhamend Ademović iz Tutina, koji već 25 godina bez greške prognozira kakva će zima biti na Pešteru.

On kaže da poslije kišne jeseni obično slijedi i veoma snežna zima, što znači da Srbiju čeka nekoliko ledenih talasa koji će zemlju okovati snijegom i ledom.

zima1jpg

Rekordan minus

Prema Ademovićević riječima, može se očekivati da ove godine na Pešteru bude rekordan minus od čak minus 39 stepeni ispod nule, koliko je u januaru 2006. izmjereno u mjestu Karajukića bunari.

Dvije stvari jasno govore da će zima biti izuzetno hladna i snježna. Prvo primjećena je veoma hladna struja koja stiže u našu zemlju, a drugo, poslije kišovite jeseni poput ovo obično slijedi veoma snježna zima. Sve govori da će ovo biti najhladnija zima još od 2002. godine.

"Temperatura će biti u debelom minusu, dok će snježni smetovi dostizati od metar do metar i pol. Možda padne i rekordnih -39 stepeni, koliko je 2009. godine izmjereno u Karajukića bunarima."– tvrdi Ademović.

On prognozira da će ledini period trajati sve do marta, kada se očekuje da zima popusti.

"Kada je kraj novembra ovako hladan, a u Tutinu i Sjenici je već minus 15 stepeni ispod nule, onda obično i ostatak zime bude takav. I ne samo to, očekujem da zima traje dugo, sve do marta."– kaže Ademović i prenosi vjerovanje stanovnika Peštera, da kada dobro rode žir i divlje jabuke, to je jasan znak jake zime, a to se dogodilo baš ove godine.

Veoma hladnu zimu predviđaju i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ, kaže da će ova zima biti najhladnija u posljednjih 5 godina.

"Za razliku od prethodnih zima, ova će biti najhladnija, a očekuje nas i dosta više snijega. Preti nam nekoliko ledenih talasa koji će trajati po nekoliko dana, ali to će biti tek u januaru i februar. Što se Beograda tiče, snijega će biti tek krajem decembra". – rekao je Todorović.

zima2

Hladni januar

Sa njim se slaže i Đorđe Đurić, meteorolog sajta „Weather2umbrella“ koji kaže da nas oštrija zima očekuje od januara.

"Do kraja decembra biće uglavnom suvo vreme. Od januara nas očekuje osetni pad temperature, jutarnji mrazevi i sneg koji će najviše padati na jugu i istoku Srbije." – rekao je Đurić. 

(Srbija Danas)

Ne propustite