Oproštaj u stilu: Osvojio naslov pa se oprostio od vožnje

Automoto
Oproštaj u stilu: Osvojio naslov pa se oprostio od vožnje
Svega pet dana nakon osvajanja naslova u Formuli 1 Nico Rosberg objavio je vijest koja je iznenadila apsolutno sve - da odlazi u mirovinu i to odmah.

Svega pet dana nakon osvajanja naslova u Formuli 1 Nico Rosberg objavio je vijest koja je iznenadila apsolutno sve - da odlazi u mirovinu i to odmah.

"Za mene je ovo jako poseban dan, primiti ovaj trofej. Nevjerojatan je i iz sljedećeg razloga, želim iskoristiti priliku i objaviti kraj svoje F1 karijere", napisao je aktualni svjetski F1 prvak na Facebooku.

Rosberg je prošle nedjelje osvojio naslov svjetskog prvaka nakon što je u Abu Dhabiju bio drugi, ali to mu je bilo dovoljno da osvoji titulu prvaka ispred momčadskog kolege Britanca Lewisa Hamiltona.

"U 25 godina utrkivanja to je uvijek bio moj san, postati svjetski prvak u Formuli 1. Kroz naporan rad, bol i žrtve to je bio moj glavni cilj. Sada sam na svom vrhuncu i osjećam da je odluka ispravna. Najjača emocija koju osjećam je duboka zahvalnost svima koji su me podupirali i pomogli mi da ostvarim svoj san", rekao je 31-godišnji Nijemac.

"Ove je sezone bilo tako prokleto teško. Pritiskao sam kao lud u svim segmentima nakon razočaranja u posljednje dvije godine. Bio sam motiviran kao nikad prije i naravno da je sve imalo utjecaj na one koje volim, Bila je to žrtva za cijelu obitelj i sve je bilo podređeno jednom cilju. Nema riječi kojima mogu opisati koliko sam zahvalan supruzi Vivian koja je bila nevjerojatna. Shvaćala je da je ova sezona za mene velika prilika i davala mi je vremena za pun oporavak između svake utrke, brinula se za našu kćer svaku noć i za sve druge stvari.

Donio sam svoju odluku u ponedjeljak navečer. Nakon jednodnevne analize prve osobe kojima sam rekao bile su Vivian i Georg (Nolte, član Rosbergovog menadžerskog tima), pa onda Totu. Jedini razlog zašto mi ova odluka pada teško je ta što stavljam svoju 'trkaću obitelj' u tešku situaciju. Ali u momčadi su me razumjeli. Moj najponosniji trenutak u utrkivanju uvijek će biti osvajanje naslova svjetskog prvaka sa ovim nevjerojatnim timom ljudi. Sada želi uživati u trenutku i osvrnuti se na sezonu. Nakon toga ću napraviti sljedeći korak u životu i vidjeti što dalje..."

Rosberg je postao treći Nijemac koji je osvojio naslov svjetskog prvaka u Formuli 1, prije njega to su ostvarili Michael Schumacher i Sebastian Vettel.

Također, on je tek drugi sin svjetskog prvaka koji je i sam uspio doći do titule. Njegov otac Keke Rosberg osvojio je naslov 1982. godine. Prvi je to uspio Britanac Damon Hill 1996. godine, a njegov otac Graham Hill bio je prvak 1962. i 1968.

Sa 17 godina je postao test vozač u Williamsu premda nije imao vozačku dozvolu. U formuli 1 je debitirao 2006. u bolidu Williamsa na VN Bahraina osvojivši sedmo mjesto.

Ukupno je nastupio na 206 Grand Prix utrka ostvarivši 23 pobjede. Na jednu od tri stepenice pobjedničkog postolja uspinjao se 57 puta.

Ne propustite