Predstavljen Nacrt zakona o hraniteljstvu FBiH

Bosna i Hercegovina
Predstavljen Nacrt zakona o hraniteljstvu FBiH
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike danas je u Sarajevu medijima predstavilo ključne aspekte Nacrta zakona o hraniteljstvu u FBiH, koji uskoro ulazi u proceduru drugog čitanja u Parlamentu FBiH.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike danas je u Sarajevu medijima predstavilo ključne aspekte Nacrta zakona o hraniteljstvu u FBiH, koji uskoro ulazi u proceduru drugog čitanja u Parlamentu FBiH.

"Ukoliko se usvoji, novi zakon o hraniteljstvu trebao bi jedinstveno urediti oblast hraniteljstva na teritoriji cijele FBiH, te olakšati proces zbrinjavanja prvenstveno djece bez roditeljskog staranja i djece sa invaliditetom, kao i drugih ranjivih kategorija (odrasla lica sa invaliditetom i stara lica bez porodičnog staranja)", kažu iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Nakon što je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH u prvom čitanju, Nacrt zakona je upućen u javnu raspravu, a Vlada FBiH je zadužena da pribavi očitovanja svih deset kantonalnih skupština. Nakon postupaka pribavljanja komentara i očitovanja kantonalnih skupština, pripremljen je prijedlog zakona koji će uskoro biti upućen Vladi FBiH, te u proceduru drugog čitanja u Parlamentu FBiH. 

Ključne prednosti Zakona o hraniteljstvu su:

- Stvaranje optimalnih pretpostavki za ostvaranje prava djece bez roditeljskog staranja, djece i odraslih osoba s invaliditetom da žive u porodičnom okruženju, čime se pruža mogućnost za njihov kvalitetan psihofizički razvoj i umanjenje stigmatizacije od strane društva.

- Budžetska izdvajanja za potrebe smještenog hranjenika i angažiranje hranitelja u dugoročnom smislu će se smanjivati s obzirom da je smještaj u hraniteljskim porodicama manji u odnosu na smještaj u ustanove. Na ovaj način, dugoročno gledano, ostvarit će se znatne uštede u proračunima kantona.

- Ovim Zakonom predviđena je i naknada za rad hranitelja koja, iako simbolična, ima za cilj unapređenje financijske pozicije i ekonomsko osnaživanje hraniteljske porodice.

- Utvrđivanjem jedinstvenog minimuma za budžetsko finansiranje hraniteljstva izjednačit će se naknade, a samim tim će se i poboljšati kvaliteta usluga hraniteljstva i dostupnost istih svim korisnicima, te će se osigurati izjednačavanje naknada za smještaj u hraniteljstvo na teritoriju cijele Federacije BiH te će se poboljšati kvaliteta usluga hranitelja.

Nacrt zakona rezultat je transparentog i konsultativnog procesa, kojeg je Federalno ministarsvo rada i socijalne politike pokrenulo krajem 2013. godine, a u kojem su sudjelovali predstavnici kantonalnih ministarstava socijalne politike, centara za socijalni rad, međunarodnih i nevladinih organizacija s nivoa Federacije BiH. 

Podršku Nasrtu Zakona pružili su USAID, UNICEF, kao i organizacije Hope and Homes for Children, SOS Dječija sela BiH, World Vision i Save the Children.

Postojeće stanje u oblasti hraniteljstva u Federaciji karakterizira neharmoniziran, nepotpun i nedovoljno osnažen sistem socijalnog zbrinjavanja najranjivijih kategorija stanovništva, prije svega djece ali i odraslih bez porodičnog staranja, koji nije usklađen s međunarodnim standardima i potrebama hranjenika. Ovakvo stanje ukazuje na neophodnost harmonizovanja i usklađivanja pravnog okvira i praksi s međunarodnim standardima.

Ne propustite