Trbuh nakon porođaja

Mame i bebe
Trbuh nakon porođaja
Većina žena nakon porođaja očekuje da se trbuh vrati u formu kojoj je bio prije trudnoće.

Većina žena nakon porođaja očekuje da se trbuh vrati u formu kojoj je bio prije trudnoće. Međutim, odmah nakon poroda trbuh neće odmah biti ravan i zategnut. Treba imati na umu da se trbuh širio devet mjeseci, te da treba proći određeni period da se vrati u „početno“ stanje. Maternica ima oblik kruške i teži oko 50 grama kada žena nije trudna. U trudnoći se obujam maternice povećava, te prije porođaja doseže težinu od 1500 grama. Oko šestog mjeseca trudnoće maternica doseže do pupka te do kraja trudnoće može biti dugačka oko 30-ak centimetara.

Nakon porođaja mišići maternice se počinju skupljati te se maternica smanjuje. Prvih nekoliko dana povlačenje maternice može biti bolno iz razloga što se maternica grči. Dok se maternica polako skuplja kako bi se povratla u svoju prvobitnu veličinu, krvni putovi kroz koje je krv stizala do posteljice se smanjuju jer je prestala potreba za njihovim funkcioniranjem.

Kod nekih žena se može i pojaviti intenzivnija bol tijekom dojenja jer hormon oksitocin, koji utječe na izlučivanje mlijeka, ujedno pridonosi stezanju mišića maternice. Često se zna dogoditi da bolovi kod stezanja maternice znaju biti dosta jači nakon drugog porođaja, jer mišići maternice moraju raditi teži posao kako bi se vratili u standardnu veličinu. Obični sve dolazi na svoje mjesto nakon tri tjedna.

 

Ne propustite