Četiri godine čuvao mrtvu majku , a sada je otkrio i jezive detalje iz stana užasa (VIDEO)

Region
Četiri godine čuvao mrtvu majku , a sada je otkrio i jezive detalje iz stana užasa (VIDEO)
Kako je moguće da neko više od četiri godine u istom stanu živi s telom vlastite majke a da to niko ne otkrije?

Kako je moguće da neko više od četiri godine u istom stanu živi s telom vlastite majke a da to niko ne otkrije? Kako je uopšte došlo do ovakvog stravičnog događaja bez presedana u novijoj hrvatskoj istoriji, pitanja su koja se postavljaju nakon otkrića da je Tibor Novak (59), inače bivši direktor jednog hotela u Poreču, od jeseni 2012. tajio smrt svoje majke, čiji su kostur inspektori nedavno pronašli pokriven čaršavima i paučinom u sobi njihovog stana u Zagrebu.
- Moja majka je u jesen 2012. slomila kuk, a nakon nekoliko dana u bolnici, poslata je na kućnu njegu u stan u kom sam s njom živio samo ja. Otac je preminuo 2006. te se iza njega još vodila ostavinska rasprava, a ja sam se nakon propasti hotela, na čijem sam čelu bio od 1999, iz Poreča vratio u Zagreb - počeo je svoju priču inspektorima Novak, koji tvrdi kako je do svega došlo jer je jednostavno finansijski propao, piše zagrebački "Jutarnji list".

O majci koja je nakon bolničke nege ležala u krevetu, kaže, savjesno se brinuo te joj je svakog dana u krevet donosio hranu i čaj, a ona je ubrzo trebala da ide u banju na rehabilitaciju. No, jednu noć je, kaže, ostao da prespava kod poznanika, a kada se vratio u stan, otkrio je da mu je majka preminula. Bio je, kaže, u šoku, prepao se, a nije imao novca za sahranu.

Bio i u zatvoru

- Razmišljao sam šta da napravim, a vrijeme je prolazilo. Prvo dan, pa nekoliko dana, pa dvije nedjelje. Tijelo sam u spavaćoj sobi prekrio čaršavom. Kako je vrijeme odmicalo, sve mi je blesavije bilo da prijavim njenu smrt, bojao sam se kako ću policiji da objasnim da nisam odmah prijavio - ispričao je Novak, koji je još četiri godine od svih ljudi koje poznaje krio svoju strašnu tajnu: da živi u stanu u kojem je u jednoj sobi zatvoren leš njegove majke.

Kako bi spriječio da iko otkrije leš, sobu je zatvorio i na vrata navukao ormar. No, tvrdi da mu nije bilo lako i pokušao je da što manje boravi u tom stanu. Najprije je unajmio stan na Jarunu, no s obzirom na to da je ostao bez novca, morao je da se vrati u stan u Brozovoj. Kaže da smrad u stanu nije osjećao, ali da je zbog nemaštine živio u užasnim uslovima.

- Isključili su mi grijanje pa sam na štednjaku kuhao vodu. U nekoliko navrata razmišljao sam o samoubistvu - rekao je Novak, koji bi povremeno odradio neke poslove jer je bio stručnjak za hotelijerstvo.

Prije nekoliko godina čak je zaradio 7000 kuna jer je sudjelovao u izradi programa koji su finansirali fondovi EU. Na nekoliko mjeseci odselio se kod jedne djevojke u Varaždin, no kada je ta veza pukla, ponovo se vratio u Zagreb u isti stan. Od sredine 2013. do sredine 2014. godine Novak je boravio i u hrvatskim zatvorima.

Naime, još prije deset godina bio je osuđen za neke finansijske malverzacije u turizmu te je 2013. pozvan na odsluženje desetomjesečne zatvorske kazne. Nakon odsluženja kazne ponovno je došao u Brozovu, a prošle godine završila je ostavinska rasprava oko imovine njegovog oca te je naslijedio jednu garažu i jednu straćaru na Cresu, gdje je proveo ljeto prošle godine, trudeći se da obnovi objekt.

Nakon ljeta uspio je da proda kuću te je novcem počeo da obnavlja stan u Brozovoj. Kako je mijenjao i pločice, odlučio je da se osigura da neko od radnika ne uđe u "sobu strave", pa je uz ormar koji je prekrivao vrata na njih dodatno stavio i katanac. Počeo je i jednu vezu te su on i njegova nova djevojka živjeli u stanu.

- Ona me je jednom prilikom upitala šta se nalazi u toj sobi, koja je stalno zatvorena, a ja sam joj rekao da je ta soba puna starih stvari, da nikada u nju ne ulazim i da planiram da je očistim i renoviram - ispričao je Novak.

Za susjede koji su znali da se raspituju o iznenadnom nestanku njegove majke imao je pripremljenu priču da je umrla i pokopana u porodičnoj grobnici u Đurđevcu. Problemi za njega su počeli prošle godine kada su iz Hrvatskog zdravstvenog zavoda počeli da se raspituju o tome gdje mu je majka, s obzirom na to da nešto nije štimalo s doznakama za liječenje na kojem je trebala da bude. U strahu da se čitav slučaj ne otkrije Novak je prošle godine napravio i falsifikovanu smrtovnicu, no kada ju je pokazao policajcima koji su došli u proveru najvjerovatnije zbog nelogičnosti s doznakama, oni su posumnjali u autentičnost dokumenta te su počeli da postavljaju sve više i više pitanja. Na kraju su došli do šokantnoga otkrića, a Novak je upravo zbog falsifikovanja te smrtovnice dobio krivičnu prijavu. Osim toga, tereti se i za narušavanje mira pokojnika.

Šta će reći vještaci

Posmrtni ostaci preminule prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, ali teško je predvidjeti hoće li s obzirom na stanje moći da se ustanovii tačan uzrok smrti. Kao što se još ne može znati ni kada će posmrtni ostaci Adele Novak biti pokopani i ko će to organizovati i snositi troškove. Prema onome što je dosad ustanovljeno, njen sin nije podizao novac s njenog računa jer za to nije imao punomoć. Susjedi su govorili da je bilo i kamata na računu pokojnice koja je primala penziju, prije svega zbog neplaćenih režija, te da je Elektrodistribucija isključivala i uključivala isporuku električne energije zbog nepodmirenih računa. Ono što je komšije najviše čudilo je da godinama nisu viđali Adelu Novak, a na pitanja o njoj upućena sinu Tiboru, često su dobijali odgovore koji su budili sumnju.

(jutarnji.hr)

Ne propustite