Tanja Krstović, jedina žena sa završenom vojnom akademijom u OS BiH

Bosna i Hercegovina
Tanja Krstović, jedina žena sa završenom vojnom akademijom u OS BiH
Poručnik Tanja Krstović, jedina žena sa završenom vojnom akademijom u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OS BiH) i jedina žena inženjer letač na helikopteru svoj poziv, za koji kaže da je najljepši, preporučuje hrabrim i odvažnim.

Poručnik Tanja Krstović, jedina žena sa završenom vojnom akademijom u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OS BiH) i jedina žena inženjer letač na helikopteru svoj poziv, za koji kaže da je najljepši, preporučuje hrabrim i odvažnim.
Ova Banjalučanka članica je Prvog helikopterskog skadrona Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane u Banjaluci, na aerodromu Mahovljani, a naročito je zadovoljna, jer je dio tima koji pomaže i učestvuje u humanitarnim akcijama. Tanju Krstović mnogi su primijetili na plakatima i u videospotovima javnog poziva za prijem u profesionalnu vojnu službu sa početnim činom oficira Oružanih snaga BiH.

"Bilo mi je drago da promovišem Oružane snage BiH i Prvi helikopterski skvadron, odnosno svoju jedinicu, zbog zadataka koje obavljamo. Naša je misija pomoć civilnom stanovništvu u elementarnim nepogodama, vidjeli ste i sami kada su bile poplave, kad su požari, veliki snijegovi...", istakla je Tanja Krstović.

Sa ovom mladom poručnicom ekipa Anadolu Agency (AA) razgovarala je na aerodromu u Mahovljanima. Pregledavajući helikopter Mi-8T ispričala je kako je ostvarila svoju životnu želju, jer je o ovom pozivu maštala od djetinjstva.

"Po završetku srednje škole interesovala sam se o mogućnostima školovanja na vojnoj akademiji. Kao i u svemu bilo je potrebno mnogo truda, odricanja i upornosti, ali i malo sreće obzirom da su na školovanje upućivani samo muškarci na vojne akademije", rekla je Tanja Krstović.

Tadašnje Ministarstvo odbrane entiteta Republika Srpska uputilo ju je na vazduhoplovnu vojnu akademiju u Grčku 2005. godine, iako prije toga nisu slali djevojke na vojnu akademiju, a nije ni postojao plan školovanja za žene.

Vazduhoplovnu akademiju završila je pet godina kasnije i stekla zvanje diplomiranog inženjera za avion-motor.

"Po završetku vojne akademije postavljena sam na mjesto komandira kontrole kvaliteta u Prvom helikopterskom skadronu Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane u Banjaluci, na aerodromu Mahovljani. Tokom rada završila sam dodatne obuke i stekla zvanje iznženjera letača na helikopteru Mi8T", kaže ona.

Na akademiji su prema njenim riječima uslovi školovanja bili jednaki i za žene i za muškarce.

"Kao žena nisam bila u povlaštenom položaju. Obuka je bila jednaka za sve, imali smo psihofizičke obuke svakodnevno, pješadijske obuke i od početka do kraja školovanja morali smo da zadovoljimo stroge zdravstvene kriterijume", rekla je ona.

To što je žena nije joj predstavljalo problem u odnosu sa kolegama kojima je nadređena, jer sa svima ima "veoma korektan odnos".

"Nisam imala problema da se uklopim u muško okruženje obzirom na privrženost pozivu za koji sam profesionalno edukovana", kaže Tanja Krstović.

Sada učestvuje u aktivnostima održavanja vazduhoplova, letačkim aktivnostima i pregledima helikoptera.

"Naš radni dan počinje u osam časova i traje osam sati, a ponekad i duže. Nakon dolaska imamo jutarnju smotru, odnosno postrojavanje, gdje se izdaju zadaci i aktivnosti za taj dan. Ukoliko su planirane letačke aktivnosti imamo obavezne ljekarske preglede u ambulanti", ispričala je Tanja Krstović.

Prema njenim riječima, slijede pripreme za pregled helikoptera prije leta, pregled, nakon čega su moguće letačke aktivnosti.

"Nakon toga imamo posleletni pregled helikoptera, popunjavanje vazduhoplovne tehničke dokumentacije i analizu nakon letačkog dana", ispričala je ona.

Na pitanje koliko često leti odgovorila je da to zavisi od ispravnosti helikoptera. Za svoj posao kaže da je veoma odgovoran i izazovan. Iz dosadašnje karijere u sjećanje joj se najdublje urezala akcija u kojoj je prošle godine bila član posade spasilačkog helikoptera prilikom pada malog sportskog aviona nedaleko od Tuzle i Doboja.

"Meteosituacija je bila veoma nepovoljna i teren nepristupačan. Zahvaljujući uigranosti i iskustvu posade unesrećeni su evakuisani do najbližeg zdravstvenog centra", prisjetila se poručnica Tanja Krstović.

Bez obzira na ovakve akcije kaže da je svaki letački dan neobičan, poseban na svoj način.

U budućnosti želi da se i dalje obrazuje u struci, ali i da nastavi sa letačkim aktivnostima, a naročito bi je usrećila prilika da "isproba" i helikopter Mi-28.

Izvor: Anadolu Agency 

 

Ne propustite