Šuman: Znam šta moramo uraditi da unaprijedimo igru

Ostali sportovi
Šuman: Znam šta moramo uraditi da unaprijedimo igru
Seniorska rukometna reprezentacija BiH startovala je s dva poraza u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj.

Seniorska rukometna reprezentacija BiH startovala je s dva poraza u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj.

U prvom kolu izabranici novog selektora Bilala Šumana poraženi su od Španije (21:30), dok je u drugoj utakmici u sarajevskoj Skenderiji slavila Austrija (22:23).

Šuman je u razgovoru za službeni portal Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine analizirao utakmice, najavio naredne akcije i igračke promjene.

– Ove dvije utakmice su nam pokazale gdje smo i šta nam je činiti ako želimo naprijed, a to nam je svima cilj. U prvoj utakmici sa Španijom 20 minuta je bilo veoma korektno i tu sam zadovoljan. U obje utakmice odbrana je imala zadovoljavajući nivo. Odlična je bila odbrana sa igračem manje, napad sa igračem manje je dosta dobro funkcionisao i nije bilo tehničkih grešaka- rekao je Šuman. 

Selektor BiH naglašava da igra u napadu ''šest na šest'' još nije dostigla željeni nivo, te da će u narednom periodu reprezentacija najviše raditi na realizaciji. 

– Realizacija šuteva, naročito protiv Austrije, nije bila na zadovoljavajućem nivou. Imali smo mnogo šansi, mnogo neiskorištenih šuteva jedan na jedan. Protiv Austrije smo imali najmanje šest, sedam zicera jedan na jedan sa golmanom, a izgubili smo s golom razlike. Da smo realizovali te zicere moglo je sve otići na našu stranu - objasnio je rukometni strateg. 

Selekcija BiH naredne kvalifikacione utakmice igra u maju protiv Finske s kojima će odigrati dvomeč. Selektor smatra da će biti dosta vremena da se neke stvari u igri bh. tima poprave, a one koje funkcioniraju nadograde.

– U januaru naredne godine igramo dvije kontrolne utakmice protiv Makedonije, koja ide na svjetsko prvenstvo, tako da će to biti za nas odličan test. Dat ću priliku igračima koji nisu igrali u ove dvije prethodne utakmice. Bit će promjena, a vjerujem da ćemo dobiti nove igrače kvalitete Vegara ili Nuića - naglašava Šuman. 

Nakon Makedonije, reprezentacija BiH će u Beogradu igrati protiv Saudijske Arabije, a potom će u BiH odraditi  još desetak treninga. 

Selektor vjeruje da njegov tim još sam odlučuje o šansama za odlazak na Evropsko prvenstvo.

– Opet je sve u našim rukama. Matematika je jasna, moramo pobijediti Fince u oba meča. Istovremeno, Austrijanci igraju s mnogom boljom i kvalitetnijom Španijom. Moglo bi se desiti da u zadnjem kolu Austrija i BiH u međusobnom duelu odlučuju o putniku na evropsko prvenstvo 

Selektor bh. državnog tima zadovoljan je i posjetom u dvorani ''Mirza Delibašić'' u meču sa Austrijom, te je najavio da će reprezentacija BiH nastaviti igrati u Sarajevu, ali i u drugim gradovima.

Nova akcija Rukometnog saveza BiH najavljena je za 25. novembar kada će se na Ilidži okupiti reprezentacija lige, a zatim selekcije U-18 i U-16.   

Ne propustite