Prof. dr. Mehmed Jahić alarmantno o MMF-u, Svjetskoj banci i zaduživanju: „Dabogda sam sebi kusur vraćao“

Biznis
Prof. dr. Mehmed Jahić alarmantno o MMF-u, Svjetskoj banci i zaduživanju: „Dabogda sam sebi kusur vraćao“
Dužničko ropstvo je sinonim za sve silne kredite i milijarde KM koje ova zemlja „posuđuje“, (pogrešno je reći kako nam daju ili ne daj Bože poklanjaju nešto) od MMF, Svjetske banke i drugih financijskih institucija, a pod krinkom, nazovi, razvoja, reformi itd.

Dužničko ropstvo je sinonim za sve silne kredite i milijarde KM koje ova zemlja „posuđuje“, (pogrešno je reći kako nam daju ili ne daj Bože poklanjaju nešto) od MMF, Svjetske banke i drugih financijskih institucija, a pod krinkom, nazovi, razvoja, reformi itd. U tom smislu ne treba ići dalje od famozne sjednice Federalnog parlamenta (oba Doma) održane prije petnaestak dana, koja je sazvana isključivo, i samo, kako bi se izglasalo novo zaduženje kod MMF-a u visini od 720 miliona KM. Vladajuća koalicija - koja ne funkcionira i koja se ne slaže ni oko čega - pokazala se funkcionalna u jednom: zadužiti zemlju, i onda, većinu novca od najnovije tranše kredita proslijediti za plate prenapučene i stranačke administracije i njenog pratećeg aparata. 

S toga je prof.dr. Mehmed Jahić potpuno u pravu kada u razgovoru za Novi.ba konstatira kako smo u velikoj zabludi ako mislimo da MMF vodi računa o nama. Ta, i slične institucije, raspolažući velikim sumama novca, prevashodno gledaju, kako ga s kamatom dobro i kvalitetno preusmjeriti. Najčešće u zemlje poput BiH. I, onda, kada do toga dođe, slijede isprazna obećanja resorne federalne ministrice Jelke Milićević, o tome kako novac ne ide samo za plate, već i za razvoj, potporu poduzetništvu, zapošljavanje...

Ova i slične floskule kojih smo se naslušali, odavno su izgubili svaki smisao, jer Vlada FBiH čini upravo suprotno. I ono malo prosperitetnih poduzeća i firmi, polako, ali sigurno, zbog takve vladine politike, njenih odluka i prijedloga sve bliže su gašenju, nego nekom ozbiljnom, a poslovnom, iskoraku. U videoisječku koji slijedi, prof.dr. Mehmed Jahić govori o vladi bez vizije, o MMF-u bez emocija i nijemoj masi bez reakcije.

Ne propustite