Pročitajte izvještaj koji Inzko sutra podnosi UN-u

Bosna i Hercegovina
Pročitajte izvještaj koji Inzko sutra podnosi UN-u
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko će sutra podnijeti 50. izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju i radu Vijeća za provedbu mira u BiH. Inače, ovo je bio Inzkov 16. izvještaj Generalnom sekretarijatu UN-a otkako je preuzeo poziciju Visokog predstavnika u BiH 2009.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko će sutra podnijeti 50. izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju i radu Vijeća za provedbu mira u BiH. Inače, ovo je bio Inzkov 16. izvještaj Generalnom sekretarijatu UN-a otkako je preuzeo poziciju Visokog predstavnika u BiH 2009.

Rezime
Izvještaj obuhvata period od 16. aprila do 21. oktobra 2016. Ključni izazov tokom ovog perioda bilo je provođenje referenduma koje su organizovale vlasti u Republici Srpskoj u septembru uprkos dvije odluke Ustavnog suda BiH povodom proslave "Dana RS-a".

Dok je referendum povodom entitetskih praznika obavezan da bude u skladu kompetencija svakog entiteta zasebno, svaki referendum mora biti proveden tako da je u skladu sa Ustavom BiH i ne smije kršiti osnovne crte mirovnog okvira koji je također u skladu sa Ustavom BiH.

Referendum u RS-u je prekršio dvije osnovne i ključne odluke Ustavnog suda. Održavanjem referenduma unatoč direktnoj zabrani Ustavnog suda, vlasti RS-a su upriličile aktivnosti koje upućuju da nisu uzete u obzir odluke propisane državnim zakonom, već da se primjenjuju onda kada vlastima RS to odgovara.

Zabrinut sam zbog utjecaja ovih odluka na mir i stabilnost, posebno jer su vlasti RS-a ranije prijetile da će organizovati referendum o otcjepljenju 2018. Zbog nastale situacije, podnio sam poseban izvještaj o referendumu i odlukama koje mogu ugroziti provođenje zakona.

Izbori
Drugog oktobra su građani BiH glasali na šestim lokalnim izborima od rata. U naelektrisanom političkom okruženju, čini se da su glavni pobjednici stranke koje se u svojim retorikama koriste pitanjem nacionalizma ispred praktičnih pitanja.

Izbori u Srebrenici
U mjestu u istočnoj BiH poznato po genocidu za vrijeme rata, pristalice kandidata zajedničkih srpskih stranki su slavile pobjedu te je došlo do verbalnog konflikta sa grupom pristalica bošnjačkog kandidata jer se sve odvijalo u blizini njegovog političkog štaba.

Lokalna policija je intervenisala i spriječila ozbiljniji incident. Dodatne tenzije je donio ulazak policije RS-a za koju su svi mislili da je Specijalna u zgradu sa izbornim materijalom. Nakon toga SDA i Bošnjaci su zahtijevali poništenje izbora.

Generalno političko okruženje
Generalna politička situacija u BiH je krenula silaznom putanjom. Dok se država bori da preduzme korake na putu prema EU integracijama, skoro svaki korak naprijed je platio visoku političku cijenu i rezultirao neslaganjem, najčešće po etničkom pitanju.

Iako sam bio u ozbiljnom iskušenju zbog prijetnje narušavanju Ustavnog poretka BiH, suzdržao sam se od korištenja izvršne vlasti u skladu sa politikom PIC-a. Kako je prethodno navedeno, 15. jula, Narodna skupština RS-a usvojila je odluku o održavanju referenduma u RS-u 25. septembra zbog podrške devetom januaru kao "Danu RS-a", direktno ugrožavajući odluke Ustavnog suda BiH, sa političkim i legalnim posljedicama koje mogu narušiti stabilnost BiH.

Tokom perioda u kojem je praćeno stanje u BiH, brojne izjave su ugrožavale teritorijalni integritet BiH, primarno od lidera SNSD-a, vladajuće stranke u RS.

Predsjednik stranke i RS-a Milorad Dodik nastavio je biti najčešći glas neslaganja u BiH. Dodik je pravio mnoge javne istupe u kojima je tvrdio, netačno, da je RS već država i da BiH nije država. Prizivao je nezavisnost RS-a u budućnosti, o kojoj je potpredsjednik SNSD-a nebojša Radmanović već špekulisao.

Predsjedništvo BiH
Veća politička neslaganja i kontroverze nakon objave rezultata popisa iz 2013. godine, zatim povodom odluke o usaglašavanju Mehanizma koordinacije EU i zbog Referenduma u RS-u. Ova pitanja su vodila do neslaganja unutar Predsjedništva BiH, ali je uprkos tome Predsjedništvo BiH održalo šest redovnih sjednica i jednu hitnu te je usvojilo nekoliko bitnih odluka.

Republika Srpska i odnos sa Visokim predstavnikom
Kako sam ranije naveo, primio sam nekoliko stotina razglednica koje su djelo vladajuće stranke RS-a, SNSD-a povodom "Dana RS" sa natpisom: "Visoki predstavniče idi kući, Srpska nastavlja da slavi". Dvadesetak razglednica je sadržavalo prijetnje smrću te su proslijeđene Tužilaštvu BiH gdje se vodi istraga", navodi se u dijelu izvještaja.

Ne propustite