Banja Luka-Prijedor-Bosanski Novi : Gradi se autoput koji će povezati Krajinu

Bosna i Hercegovina
Banja Luka-Prijedor-Bosanski Novi : Gradi se autoput koji će povezati Krajinu
Dušan Topić, direktor Javnog preduzeća ‘Autoputevi Republike Srpske’ d.o.o. Banja Luka, i Jang Fan, potpredsjednik kineske kompanije ‘Power China – Sinohydro’ za Evroaziju, potpisali su komercijalni ugovor za izgradnju autoputa Banja Luka – Mliništa. Pomenuti ugovor parafiran je ranije, uz saglasnost Vlade Republike Srpske, a danas je potpisan na marginama Petog samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine (Samit 16+1) koji održava u Rigi, glavnom gradu Letonije. Ovim ugovorom trebala bi se ubrzati proceduru za odobravanje kredita kineske ‘Eksim banke’. Tako bi se finansirala izgradnja prve dionice autoputa Banja Luka – Mliništa, na pravcu od Glamočana do Puta AVNOJ-a, ukupne dužine 62 kilometra. Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović(koordinator za saradnju BiH i Kine) te potpredsjednik'Power China – Sinohydro’ za međunarodne poslove Xiong Lixin. Direktor Topić je boravak u Rigi iskoristio za novi susret sa Meng Yangom, s kojim je razgovorao o dosadašnjim aktivnostima na pripremi i realizaciji projekta izgradnje autoputa na pravcu od Banje Luke do Prijedora i Bosanskog Novog.

Dušan Topić, direktor Javnog preduzeća ‘Autoputevi Republike Srpske’ d.o.o. Banja Luka, i Jang Fan, potpredsjednik kineske kompanije ‘Power China – Sinohydro’ za Evroaziju, potpisali su komercijalni ugovor za izgradnju autoputa Banja Luka – Mliništa.

Pomenuti ugovor parafiran je ranije, uz saglasnost Vlade Republike Srpske, a danas je potpisan na marginama Petog samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine (Samit 16+1) koji održava u Rigi, glavnom gradu Letonije.

Ovim ugovorom trebala bi se ubrzati proceduru za odobravanje kredita kineske ‘Eksim banke’. Tako bi se finansirala izgradnja prve dionice autoputa Banja Luka – Mliništa, na pravcu od Glamočana do Puta AVNOJ-a, ukupne dužine 62 kilometra.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović(koordinator za saradnju BiH i Kine) te potpredsjednik'Power China – Sinohydro’ za međunarodne poslove Xiong Lixin.

Direktor Topić je boravak u Rigi iskoristio za novi susret sa Meng Yangom, s kojim je razgovorao o dosadašnjim aktivnostima na pripremi i realizaciji projekta izgradnje autoputa na pravcu od Banje Luke do Prijedora i Bosanskog Novog. 

Ne propustite