Putokaz za privredni razvoj: Izgradnja brze ceste Mostar- Široki Brijeg- Hrvatska počet će 2017. godine

Bosna i Hercegovina
Putokaz za privredni razvoj: Izgradnja brze ceste Mostar- Široki Brijeg- Hrvatska počet će 2017. godine
Izgradnja brze ceste Mostar- Široki Brijeg- Hrvatska koja predstavlja veliki značaj za infrastrukturu Hercegovačko-neretvanskog kantona počet će 2017. godine, potvrđeno je za medije iz Javnog preduzeća (JP) Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine. Riječ je o cesti koja bi se nalazila na trasi Mostar- Široki Brijeg- Grude- Zagvozd, a kojom bi se povezali čvor Mostara na autocesti na Koridoru 5C s čvorom Zagvozd na Dalmatini, odnosno Jadransko-jonskoj autocesti.

Izgradnja brze ceste Mostar- Široki Brijeg- Hrvatska koja predstavlja veliki značaj za infrastrukturu Hercegovačko-neretvanskog kantona počet će 2017. godine, potvrđeno je za medije iz Javnog preduzeća (JP) Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine.
Riječ je o cesti koja bi se nalazila na trasi Mostar- Široki Brijeg- Grude- Zagvozd, a kojom bi se povezali čvor Mostara na autocesti na Koridoru 5C s čvorom Zagvozd na Dalmatini, odnosno Jadransko-jonskoj autocesti. 

Iz Autocesta FBiH navode da početak trase brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica s Hrvatskom duge 66 kilometara predstavlja priključak na Koridor 5C na širem području Mostara. Za dio brze ceste (od čvora Polog prema granici s Hrvatskom, op.a.) postoji ranije izrađena tehnička dokumentacija na nižem nivou razrade.

"S obzirom na to da do sada nije usvojen prostorni plan Federacije BiH, koji je temeljni akt za izradu projekata, kao i da je tek u julu 2016. godine usvojena 'Strategija transporta' na nivou BiH, neke od aktivnosti predviđene za 2016. nisu mogle biti realizirane. Nakon usvajanja Transportne strategije BiH stekli su se uslovi za pokretanje postupka nabavke izrade generalnog projekta brze ceste odgovarajućih studija", navode iz JP Autoceste FBiH.

Urađena je također i prethodna procjena utjecaja na okoliš, Saobraćajna studija i Preliminarna studija opravdanosti s ciljem odabira koridora brze ceste za daljnju razradu.

Pokretanje tenderske procedure za brzu cestu Mostar- Široki Brijeg- granica s Hrvatskom se očekuje u ovoj godini, a realizacija projekta će biti u 2017. godini.

Prema riječima predstavnika vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona, brza cesta će regiju izvući iz saobraćajne izolacije.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zapadnohercegovačkog kantona ranije je izjavio kako se na osnovu prostorno-saobraćajne studije i strategije kantona utvrdilo kako su ovom području potrebna dva ovakva projekta koja bi stvorila brze ceste te kako bi navedeni projekat u velikoj mjeri stvorio putokaz privrednom razvoju. 

Iz Regionalne agencije za razvoj Hercegovine također navode važnost u projektu koji bi doprinio razvoju zemlje, odnosno regije, čime bi se zaposlilo znatno više ljudi unutar BiH.
 

Ne propustite